Tekrarlamayan Geniz Eti Ameliyatı Mümkün mü?

Bugün toplumda oldukça sık görülen bir problem olan geniz eti hastalıklarıyla ilgili önemli bilgiler konuşacağız. Halk arasında geniz eti olarak bilinen durum, tıbbi literatürde adenoid dediğimiz yapıdır. Geniz eti, üst solunum yollarında bademcikler ile birlikte vücudun savunma mekanizmasında rol oynayan bir yapı olmakla beraber, bazı nedenlere bağlı olarak gereğinden fazla büyüdüğünde, özellikle çocukluk çağında ciddi problemler oluşturabilmektedir. Bu konuyu konuşurken yalnız değilim. Yanımda çok akıllı ve bir o kadar da güzel bir misafirim var. Kendisi bu konuda oldukça tecrübeli ve bu önemli konuyu anlatırken bana yardımcı olacak J. Evet, yanımda minik misafirim Azra, anne ve babasıyla beni hem ziyarete geldiler hem de birlikte bu önemli konuyu konuşacağız. Ben kendilerine hoş geldiniz diyorum ve hemen annesiyle sohbete başlıyoruz;

Dr.Yanılmaz; Azra’nın ne zamandan beri ne gibi şikayetleri oldu?

Azra’nın annesi; Azra doğum ve sonrasında herhangi bir problem yaşamadı ancak bir buçuk yaşından itibaren özellikle dikkatimizi çeken bir iştahsızlık, geceleri nefes almada zorlanma ve arada bir horlamalar başladı.

Dr.Yanılmaz; Peki bu süre içinde muayenelere filan götürdünüz mü?

Azra’nın annesi; Öncelikle çocuk doktoru muayenelerine götürdüm ama bir müddet sonra nefes almada giderek zorlanma ve sabahlara kadar sık sık uykuya dalamadan uyanma gibi sıkıntılarda yaşamaya başladık, bu durum özellikle sabah yorgunluğu ve iştahsızlığını artırmaya başladı.

Dr.Yanılmaz; Bu arada ilaç kullanmaya devam ediyordunuz değil mi?

Azra’nın annesi; Başlangıçta bazı alerji ilaçları ile devam ediyorduk ancak, şikayetleri bahar aylarında fazla iken bir müddet sonra tüm aylara yayılmaya başladı. İleri derecede horlamalar eşlik etmeye başlayınca, bu defa hava ile verilen bazı nebülizatör ilaçlarına başladık.

Dr.Yanılmaz; Nebülizatör ilaçlarının faydası oldu mu peki?

Azra’nın annesi; Başlangıçta bir miktar faydası oldu ancak ses kısıklığı yapmaya başladı. En ufak bir üst solunum yolu enfeksiyonunda iyice kitlenip nefes zorluğu yaşamaya devam etti. Kullandığımız antibiyotiklerden dolayı iyice moralimiz bozuluyordu maalesef…

Dr.Yanılmaz; Kulakları ile ilgili problem yaşadınız mı bu süreçte?

Azra’nın annesi; Evet onu unutmadan söylemeliyim… biz nefes alma ile sürekli uğraşırken bu sürede kulaklarında da sık sık orta kulak enfeksiyonu geçiriyordu ve seslendiğimiz zaman bizi tekrarlatıp, televizyonun sesini de yüksek seviyede izlemeye başlamıştı. İlaçların bir kısmını da bu sebepten kullanmaya devam ettik.

Dr.Yanılmaz; Azra’yı ilk gördüğümde burnundan nefes alamayan, sürekli ağzı açık ve uykusunu alamamış, yorgun bir yüz ifadesi vardı. Konuşmalarımızı anlamakta zorlanıyor ve sık sık tekrarlatıyordu. Geniz eti oldukça büyük ve solunum yolları iltihaplı akıntı ile doluydu. Tedavi sürecini tamamladıktan sonra operasyon planladık ve 2 buçuk yaşında operasyonunu gerçekleştirdik. Operasyonumuz ortalama 20 dakika sürdü ve birkaç saat sonra taburcu ettik. Sonraki süreci yine annesine soralım…

Azra’nın annesi; Operasyon sonrasında bir hafta yumuşak gıdalar yedik, ağrı sızı ve istenmeyen bir problem yaşamadık. Bu operasyonu olalı yaklaşık 3 yıl oldu. En önemlisi kullandığımız hava ilaçları ve bir sürü ilaçlardan kurtulduk. Gereksiz yere kullandığımız birçok ilacı yıllardır hiç kullanmadık. İştahı inanılmaz şekilde rahatladı ve artık geceleri horlamaları duymaz olduk. Hatta bazen nefesinin bu kadar sessiz olması mümkün olabilir mi diye uykudan dürtüp uyandırdığımız bile oldu. Kulaklar ile ilgili şikayetlerimiz ortadan kalktı. En çok dikkatimizi çeken de genelde içe kapanık olan sosyal durumu çok değişti ve etrafıyla daha ilgili daha canlı bir yapısı oldu.

Dr.Yanılmaz; Minik misafirimiz Azra’ya ve annesine bu verdikleri değerli bilgiler için çok teşekkür ediyorum…

Geniz eti operasyonlarını artık daha teknolojik aletlerin kullanıldığı, kanamasız bir şekilde gerçekleştiriyoruz. Endoskopik geniz eti operasyonlarının klasik yöntemlere kıyasla çok önemli avantajları var.

Bunlar:

  • Bu operasyonda kanama riski olmaması
  • Operasyon sonrası ağrı sızı neredeyse hiç olmaması
  • En önemli avantajı ise geniz etinde tekrarlama riskinin olmaması.

Dolayısıyla tekrar tekrar bu şikayetleri yaşamayacak olması en avantajlı yönleridir. Bu yöntemi Amerika’dan sonra Avrupa’da ilk kullanan ülkelerden biri Türkiye, bu konuda çok fazla sayıda hasta tecrübemiz olmasına rağmen tekrarlayan bir vakaya bile rastlamamış olmak çok büyük bir avantajdır.

Sonuç olarak şunu belirtmekte fayda var; özellikle çocukluk çağının vazgeçilmez önceliğinden biri “rahat bir solunum yoludur”. Çünkü büyüme ve gelişme çağındaki çocukların en önemli yakıtı oksijendir ve bunun da sağlıklı bir şekilde, çocuğun yorulmadan tüm vücuduna alarak kullandırabileceği tek yol üst solunum yollarının sağlıklı olmasıdır. Rahat oksijen alımı olmadığında hem uyku kalitesi bozulur, dinlenemeyen bir organizma sabah keyifsiz kalkar, hem de iştah ve etrafıyla ilgisi de giderek azalır. Çoğu zaman kulakta sıvı birikimi ve gizli sağırlıklara yol açan durumlar oluşturur. Bu gibi sıkıntılara, artık daha modern yöntemlerle son verme şansımız var. Hepinize sağlıklı günler dilerim.

KBB Uzmanı
Op. Dr. Muhammed YANILMAZ
RANDEVU AL
KBB Uzmanı

Konu Başlıkları

Bu sayımızda yer alan içerikleri sitemiz üzerinden de okuyabilirsiniz. Konu başlıklarımız aşağıdaki gibidir.

Tekrarlamayan Geniz Eti Ameliyatı Mümkün mü?

Tekrarlamayan Geniz Eti Ameliyatı Mümkün mü?

Minik misafirim Azra, anne ve babasıyla birlikte, toplumda oldukça sık görülen geniz eti hastalıklarıyla ilgili önemli bilgiler konuştuk.
Şu anda bu konuyu okumaktasınız.
Kulağa yabancı cisim kaçması durumunda yapılması gerekenler

Kulağa yabancı cisim kaçması durumunda yapılması gerekenler

Çocuk hastalarda kulak zarında hasar oluşturmamak ve çocukta duygusal travma yaşatmamak adına, tüm dış kulak yolu yabancı cisimleri için mutlaka bir KBB hekimine danışılması önemlidir.
Bademcik Ameliyatlarında Thermal Welding Yönteminin Faydaları

Bademcik Ameliyatlarında Thermal Welding Yönteminin Faydaları

Thermal Welding yöntemiyle yanlış müdahale riski ortadan kalkmaktadır.
Kepçe kulak ameliyatları için en doğru zaman nedir?

Kepçe kulak ameliyatları için en doğru zaman nedir?

Kepçe kulak operasyonları hasta ve doktor açısından çoğunlukla yüz güldürücü şekilde sonuçlanır.
Çocuklarda Horlama ve Uyku Apnesi

Çocuklarda Horlama ve Uyku Apnesi

Çocuklarda uyku apnesi yaşam kalitelerini olduğu kadar okul hayatlarını da etkilemektedir.