Burun Eti (Konka)

KBB rahatsızlığı olan hastaların çoğu burun tıkanıklığı, burun etlerinin (konka) şişmesi sebebiyle doktora başvurur. Özellikle geceleri solunumda büyük sorunlara yol açabilen burun eti büyümesi, zaman zaman hiçbir neden yokken oluşabilmektedir. Bunun yanı sıra alerjik durumlarla da ortaya çıkabilmektedir. Burun etinin alerjik etken ile karşılaştığı zaman içine gelen kan akımının çok artacağından birkaç milimetre büyüyebilmektedir. Birtakım burun iltihapları sebebi ile de büyüme meydana gelebilmektedir. Yaşa bağlı olarak da burun etleri büyüyebilmektedir.

Nedenini bilmediğiniz yorgunluk burun eti kaynaklı olabilir

Burun etlerinin büyümesi ile hastalar öncelikle burun tıkanıklığı hissetmektedir. Daha sonra geceleri ağzı açık uyumaya başlamakta ve sabah kalktıklarında ağız kuruluğu sorunu yaşamaktadırlar. Hasta gece boyunca az oksijen aldığı için 7-8 saat uyusa bile uyku hali devam edebilir ve gün içerisinde kendisini yorgun hissedebilmektedir.

Burun etlerinde ilaçlı yöntem ve radyofrekans yöntemi

Burun etinin küçültülmesi için içinde birtakım özel maddeler bulunan spreyler kullanılabilmektedir. Ancak bu spreylerin 5-6 günden fazla kullanılmaması gerekir. Burun etinin küçültülmesinde spreylerin tedavi edici bir özelliği olmadığını da belirtmek gerekir. Burun eti tedavisinde uygulanan Radyofrekans, ise bir büzüştürme yöntemidir. Lokal anestezi veya genel anesteziyle burun etine radyofrekans enerjisi verilmekte ve burun etinin hacminde küçülme sağlanmaktadır. Bu yöntemle tedavi edilen burun etleri tekrar büyüyebilmektedir.

GECELERİN KABUSU BURUN ETLERİ

Genişleme ve büzüşme yeteneği olan damarların çok zengin olduğu burun etlerindeki (konka) şişmeler burun tıkanıklığına yol açar.

Alerji, hava kirliliği, sigara ve alkol tüketimi, hamilelik ve BURUN SPREYİ BAĞIMLILIĞI, burun mukozasını şişiren en yaygın nedenlerdir.

Tıkanıklığın şiddetine göre hastalar ağzı açık uyur, horlar ve daha önemlisi kısa aralıklarla soluksuz kalır. Bu hastalar için geceleri bir kabustur. Bütün gece ağızdan solumaya bağlı, boğaz kuruluğu, ağızda koku, dilde paslanma, tat duyusunda azalma, gıcık ve öksürük krizleri oluşur.

Burun eti büyümelerinde medikal tedavi sebebe yönelik olmalıdır.

  • Sigara ve alkol tüketmemeli, damar büzüştürücü burun damlalarını üç günden fazla kullanmamalıyız.
  • Antihistaminik denen alerji ilaçları uykuya meyli artırır. Bu ilaçlar alındığında otomobil kullanımı gibi dikkat gerektiren eylemlerden uzak durmalıyız.
  • Dekonjestan (damar büzüştürücü) ilaçlar kalp hızını ve basıncını artırır. Kalp hastalığı, yüksek tansiyon, glokom ve idrara çıkma zorluğu olan kişiler bu ilaçları kullanmamalıdır.
  • Hastalar tarafından maalesef bilinçsizce kullanılan efedrinli burun spreyleri, burun etlerinde geriye dönüşümü olmayan hasarlar meydana getirir. Bu ilaçların üç günden fazla kullanılması çok zararlıdır.

Nazal Valv (Burun Valfi) Cerrahisi

Buruna giren hava akımının en fazla olduğu bölgeler burnun yumuşak doku kısmını oluşturan iç (internal) ve dış (eksternal) nazal valvlerdir (burun valfi).

Valv bölgelerindeki daralma ya da çökmeler burundan solunum güçlüğüne (nazal valv yetmezliği ) neden olur ve bu durum burun tıkanıklığının ana nedenlerinden biridir. Nazal valv (burun valfi) cerrahisi burun valfindeki daralmanın ortadan kaldırılarak bölgedeki hava akımının rahatlatılması esasına dayanır.

Nazal Valv Yetmezliğinin Nedenleri

Nazal valv yetmezliğinin ortaya çıkma sebepleri arasında; yanlış yapılan rinoplasti veya septoplasti, burnu etkileyen travmalar, septum eğrilikleri, burun yapılarındaki konjenital zayflık, yarık dudak gibi durumlar, fasial paraliz sayılabilir.

Nazal Valv Yetmezliğinin Belirtileri

Nazal valv yetmezliği genel olarak kendini şöyle belli eder;

  • Burundan solunum güçlüğü nedeniyle ağzı açık uyuma
  • Ağız açık uyunduğu için boğazda kurululğu
  • Horlama
  • Halsizlik, yorgunluk
  • Burnun görünümünde estetik bozukluk (burun girişinde asimetri, burnun orta yan yumuşak dokularında çökme)

Nazal Valv Yetmezliğinin Teşhisi

Nazal valv yetmezliğinin teşhisinde kesin tanı için fizik muayene dışında başka yöntemler de kullanılabilir. Bunlar arasında her iki işaret parmağının burun ile yanağın birleştiği yerlere konulup kulaklara doğru hafif çekilmesiyle hastanın nefesinde rahatlama olup olmadığının kontrol edildiği Cottle Manevrası Testi, Akustik Rinometri ve Rinomanometri testlerini sayabiliriz.

Nazal Valv (Burun Valvi) Cerrahisi

Nazal valv (burun valfi) yetmezliğinde son derece başarılı ve kalıcı bir yöntem olan nazal valv yetmezliği cerrahisi sadece valv açısını genişletmek için değil, diğer burun yapılarındaki sorunların düzeltilmesinde de kullanılabilir.

Nazal valv cerrahisi için duruma bağlı olarak lokal anestezi, sedasyon ya da genel anestezi uygulanabilir. Valv bölgesini genişletmek için kullanılacak kıkırdak genellikle septum veya kulaktan alınır. Daha sonra sonra şekillendirilerek burnun sırt bölgesine yerleştirilir ve dikişlerle buruna sabitlenir.

Nazal Valv Cerrahisi Sonrası

Nazal valv cerrahisinin ardından 1 hafta süreyle burun üstüne bant takılır. Burun içine konulan tamponlar operasyondan 1-2 gün sonra çıkarılır. Operasyondan sonra burun üstünde ortalama 1 ay süresince şişlik görülmesi normaldir.

İçeriğe Ait Fotoğraf ve Videolar

İlgili İçerikler