Farenjit Tedavisi
Farenjit Nedir?
Farenjit boğazın arka kısmında, bademcik ve gırtlak arasında kalan farenksin (yutağın) iltihaplanmasıdır. Genellikle kış aylarında ve özellikle 4-7 yaş arası çocuklarda görülür, aile bireyleri arasında yayılır. Vakaların %90’ı viral (Parainfluenza, Rhinovirüs, Adenovirüs, Herpes simpleks gibi), %10’luk bölümü bakteriyel kaynaklıdır. Bakterilerin sebep olduğu farenjit genellikle daha ağır seyretmektedir.
Akut ve kronik olmak üzere iki tür farenjit vardır.
Akut farenjit ani gelişir ve şiddetli iltihaplanma görülür. Soğuk algınlığı ya da grip gibi hastalıklara neden olan virüsler ve streptokok türü bakteriler akut farenjite de neden olabilir.
Kronik farenjit daha hafif seyreder ancak daha uzun sürer. Ateş ve kırgınlık ortaya çıkmaz. Kuru – tozlu hava, hava kirliliği, sigara, alkol, geniz akıntısı, çok sıcak ya da soğuk yiyecek-içecekler, reflü, burun kemiği eğriliği kronik farenjitte önemli rol oynar.
Farenjit Belirtileri
Farenjit belirtileri genel olarak şöyle sıralanabilir:
- Boğazda yanma, ağrı, kaşıntı ve kuruluk hissi
- Öksürük
- Ateş ve halsizlik
- Boğazdaki lenf düğümlerinde şişlik
- Ses kısılması
- Deri döküntüsü
Akut farenjitte; boğazda ani başlayan yanma, yutkunmakla artan ağrı, boğazda uçuk şeklinde kabarcıklar, beyaz gri renkte iltihaplı dokular, ateş, öksürük, baş ağrısı, halsizlik, kas ve eklem ağrıları, ağız kokusu ve ses kısıklığı ortaya çıkabilir.
Kronik farenjitte; boğazda kuruma, boğaza takılma hissi, gıcık tarzında öksürük, boğazda iyileşmeyen yaralar görülebilir.
Bebeklerdeki farenjit belirtileri arasında; ani ateş, kusma, karın ağrısı ve bu nedenle sürekli ağlama sayılabilir. Tanı; muayene ve boğaz testleri sonucu konulur.
Farenjit bazı komplikasyonlara yol açabilir. Sinüzit, mastoidit, kulak enfeksiyonları ve bademcik çevresinde apse bu komplikasyonlardandır.
Farenjit Tanısı Nasıl Konulur?
Hastanın detaylı anemnezi alınır ve muayene bulgularıyla birleştirilerek tanı konur. Genellikle herhangi bir test yapmak gerekmez. Farenjitin altında yatan başka bir hastalık olduğu düşünülüyorsa buna ait tetkikler yapılabilir.
Farenjit Tedavisi
Farenjit eğer virüs kaynaklıysa antiviral ilaçlar ile tedavi gerçekleşir. Çünkü viral kaynaklı durumlarda antibiyotiklerden fayda sağlanamaz. Ağrı kesici-ateş düşürücü ilaçlar, burun spreyleri, öksürük kesiciler, ağız gargaraları kullanılabilir, alerji varlığında antihistaminikler eklenebilir. Eğer Strep testi sonucu pozitifse, farenjitin bakteri kaynaklı olduğu anlaşılır ve antibiyotik tedavisine başlanır. Kronik farenjit genelde tamamıyla ortadan kaldırılamaz.
Farenjiti Olan Kişilerin Dikkat Etmesi Gereken Durumlar
- Boğazı temizlemekten mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.
- Boğazın kurumasını önlemek için bol bol su içilmelidir.
- Çok sıcak ya da çok soğuk yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır.
- Tuzlu su ile gargara yapılabilir.
- Tozlu ve kirli ortamlardan uzak durulmalıdır.
- Sigara ve alkol alınmamalıdır.
- Koyu çay, kahve ve asitli içecekler tüketilmemelidir.
- Alerjik etkenlerden korunulmalıdır.
- Günde 3-4 fincan kadar adaçayı içilebilir. Adaçayı antiseptik özelliklere sahip olduğu için iyileşmeyi hızlandırır.
- Yüksek sesle konuşma alışkanlığından vazgeçilmelidir.