Akut otitis media nedir?
Kulak zarının ve arkasındaki boşluğun bakteri veya virüs nedeni ile oluşan iltihabıdır.
Akut otitis medianın oluş mekanizması genellikle orta kulak ve östaki kanalı mukoza yapısının ödemli olması nedeni ile tıkanması sonrasında kulakta sıvı birikimi ve sıvının bakteriyel etkenlerle iltihaplanmasıdır.
Orta kulak boşluğu östaki kanalı vasıtası ile havalanmaktadır. Bu nedenle burun ve burun boşluklarını ilgilendiren tüm rahatsızlıklar orta kulak problemine neden olabilir. Geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonu, sinüzit, geniz eti büyümesi ve geniz eti iltihapları, alerji, burun eti büyümeleri gibi.
Östaki kanalı çocukluk çağında kısa ve yatay yerleşimli olduğu için bu dönemde sık orta kulak iltihabı görülür. Genel kural olarak her çocuk 6 yaşa kadar bir kere orta kulak iltihabı geçirmiştir denilebilir.
Özellikle seröz otitis media denilen kulakta sıvı birikimi ile giden orta kulak rahatsızlığı olan çocuklarda iltihap oranı daha yüksektir.
Çocuklarda Orta Kulak İltihabı Belirtileri nelerdir?
- Kulak ağrısı genelde en sık gördüğümüz belirtidir. Gecenin bir yarısı çocuğunuz özellikle kulağım ağrıyor diyorsa iltihabı olabilir
- Uyumada zorluk, kulakta dolgunluktan dolayı normalden daha fazla ağlama
- Normalden daha huzursuz olma
- Duymada zorluk veya çevresel sesli uyaranlara cevap verme zorluğu özellikle bebeklerde önemli
- Kulak akıntısı
- İştahsızlık
Yetişkinlerde Orta Kulak İltihabı Belirtileri nelerdir?
- Kulak ağrısı
- Kulak akıntısı
- Duyma kaybı ile kendini göstermektedir
Tanıda kulak zarının muayenesi yeterli olmaktadır. Zarda kızarıklık görülür. İleri ilithaplarda zarda dışarı doğru bombeleşme ve sonrasında kulak zarının delinmesi görülür, kulak zarı delindi ise iltihap akacağı için ağrı azalır, ancak delik kapanmaz ise kronik iltihaplara zemin hazırlar. Orta kulak dış etkenlere hassas hale gelir.
Tedavide ilk seçenek antibiyotiktir. Ağrı ön planda ol duğu için etkili bir ağrı kesici verilmelidir.
Burun kanallarının rahatlatılması için dekonjestan ilaçlar alınabilir. Burun içerisinin serum fizyolojik ile temizlenmesi enfeksiyonun kontrol altına alınmasını kolaylaştırır. Ancak sümkürtme yapılmamalıdır.
Antibiyotik kontrole göre 5-7 gün olabileceği gibi sıvı birikimi devam ediyor ise 14 gün kadar sürebilir.
Orta kulak iltihabına neden olabilecek risk faktörleri nelerdir?
Yaş
6 ay ile 2 yaş arası çocukların östaki tüplerinin şekil ve boyutu tam olarak gelişmediğinden dolayı bu yaş aralığındaki çocuklar orta kulak iltihabına daha duyarlıdır.
Kreş, bakımevi
Sınıf düzeninde veya bir grup çocuğun bir arada bulunduğu kreş gibi ortamlarda çocuklar, evde kalan akranlarına göre daha sık grip ve orta kulak iltihabı geçirmektedir.
Bebeklerin beslenme şekli
Biberon ile beslenen bebekler -özellikle yatarken-, anne sütü emzirerek beslenen akranlarına göre daha sık orta kulak iltihabına yakalanmaktadır.
Mevsimsel faktörler
Orta kulak iltihabı genellikle sonbahar ve kış gibi soğuk algınlığının ve gribin sık görüldüğü mevsimlerde ortaya çıkar. Aynı zamanda mevsimsel alerjileri olan kişilerin özellikle yüksek polen yoğunluğu olan dönemlerde orta kulak iltihabına yakalanma riski daha fazladır.
Hava kirliliği
Tütün ürünlerinin dumanının bulunduğu veya yüksek hava kirliliği olan ortamlarda bulunmak orta kulak iltihabı riskini arttırmaktadır.