Kulak Ventilasyon Tüpü
Kulakta bazen genize akması gereken sıvılar tıkanıklık nedeniyle kulakta birikir. Bu durum orta kulak iltihabı gibi enfeksiyonlar oluşmasına ortam yaratır. Kulak ventilasyon tüpleri de bu durumlar içindir. Kulakta oluşan tıkanıklığı içi boş bir silindir olarak açmaya yarar. Genellikle metal veya plastikten yapılan bu küçük tüpçükler, cerrahi olarak dikkatle yerleştirilmelidir. Eğer kulağınızda sürekli sıvı birikimi gibi bir sorun yaşıyorsanız bu durum işitme kaybına yol açabilmektedir. Böyle bir durumda doktorlar kesinlikle kulak ventilasyon tüpünü tavsiye eder.
KULAK VENTİLASYON TÜPÜ KİMLERE TAKILIR?
Kulak ventilasyon tüplerinin sürekli tekrarlanan orta kulak iltihabı olanlara, kulak zarı çökmesi yaşayan kişilere, kulak zarı ya da östaki borusu tam olarak gelişmeyen kişilere takılması tavsiye edilir.
KULAK VENTİLASYON TÜPÜNÜN FAYDALARI NELERDİR?
Kulak tüpü, orta kulak iltihabı yaşayan insanların enfeksiyona tekrar yakalanma riskini en aza düşürür. Orta kulak iltihabından dolayı yaşanan denge bozukluğu, işitme kaybı gibi etkenlerin geçmesini sağlar. Orta kulak iltihabı ayrıca kişide uyku problemi yaratır. Kulak ventülasyon tüpleri sayesinde kişinin uyku problemleri ve verimsiz uykunun verdiği bir çok yan etki ortadan kalkar.
KULAK VENTİLASYON TÜPÜ NE KADAR SÜRE TAKILI KALIR?
Kulak tüpünün takılı kalma süresi tüpün cinsi ve kulağa daha önce tüp takılıp takılmadığı ile alakalıdır. Genellikle ilk defa tüp takan hastalara kısa süreli tüpler takılır. Kısa süreli tüpler 6 - 9 aylık bir süre boyunca takılır. Bu sürecin sonunda kulak tüpleri vücut tarafından kendiliğinden dışarı atılır. Eğer kendiliğinden atılmaz ise doktorunuz müdahele eder. Zaten bu süreçte doktorunuz tarafından sürekli gözetim altında olacaksınız.
KULAK VENTİLASYON TÜPÜ NASIL TAKILIR?
Kulak tüpü hastanın kulak zarına takılır. Bunun için kulak yolundan girilip kulak zarı kesilir. Kulak zarına takılan kulak tüpü sıvı ve hava akışını sağlar ve iltihaptan korunmuş olursunuz. Bu işlem gerçekleştirmeden önce, çocuklar genel anestezi ile 15 - 30 dakika boyunca uyutulur. Yetişkin bireylerde ise lokal anestezi ile yapılabilir. Genellikle 6 ile 12 ay aralığı boyunca kulak zarında takılı kalıp, sonrasında vücut tarafından dışarı atılır. Vücutta 6 - 12 aylık süreçte takılı kalan kulak tüpünü dışarıdan fark edemezsiniz. Aynı şekilde düştüğünü de anlayamazsınız. Bunun kontrolü için doktorunuzun gözetimi altında olmanız gerekir.
KULAK VENTİLASYON TÜPÜ TAKTIRDIKTAN SONRA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?
Kulak tüpü orta kulak iltihabının tekrar tekrar yaşanmasını önlemek için takılır. Ancak silindirik yapısı sayesinde sıvı akışını sağlarken dışarıdan gelen bir sıvıyı da orta kulağa iletebilir. Bu da orta kulağın tekrar enfeksiyon kapmasını sağlar. Bu yüzden kulak tüpü takıldıktan sonra bir süre duş almak, havuza girmek gibi kulağınıza su kaçıracak aktivitelerden uzak durmanız uzmanlar tarafından önerilmektedir. Eğer havuza girmek ya da duş almak gibi şeyleri yapmak istiyorsanız kulak tıkacı takmanız şarttır. Yoksa yukarıda da bahsedildiği gibi kulağınız tekrardan enfeksiyon kapabilir. Doktorunuz tıkacın nasıl olması gerektiği hakkında size bilgi verecektir. Kulak tıkacı takmak her ne kadar tamamen riski ortadan kaldıracakmış gibi gözükse de enfeksiyon riskini tamamen kaldırmaz. Sadece en az seviyeye indirir. Yani kulak tıkacı taktıktan sonra enfeksiyon kapması olasıdır. Tekrar enfeksiyon kapması halinde bu durum kolayca fark edilebilir. Çünkügözle görülen bir akıntı oluşur. Böyle bir durumda doktorunuzu bilgilendirmeniz gerekmektedir.
KULAK VENTİLASYON TÜPÜ TAKILMASI SONRASI OLUŞABİLEN YAN ETKİLER NELERDİR?
Kulak tüpü ameliyatının yan etkilerini oluşturan sebepler anestezi sırasında kullanılan ilaçlar, amelliyat sırasında veya direkt anestezi esnasında oluşabilecek durumlardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Anestezi işlemine bağlı olarak akciğerinizin enfeksiyon kapma durumu oluşabilir. Bu durum antibiyotik kullanımı ya da fizyoterapi işlemleri gerektirebilir.
- Kalpteki zorlanmadan dolayı kalp krizi riski oluşabilir.
- Anesteziden dolayı felç kalabilme durumu mümkündür.
- Sigara içen hastalarda pıhtılaşma ya da kalp ve akciğer komplikasyonları oluşabilir.
- Narkoz sonrası ameliyatta duruş pozisyonundan kaynaklanan el veya ayaklarda hissizlik oluşma ihtimali vardır. Ayrıca yine narkoz sonrası huzursuzluk ya da uykusuzluk gibi problemler olabilir.
- Kulakta işlemden dolayı hafif bir şekilde ağrı ya da sıvı akması gerçekleşebilir.
- Kulağa dışarıdan su kaçması kulak tüpünün yapısı sayesinde orta kulağa zararlı bakterileri götürüp enfeksiyon kapmasını sağlayabilir. Bu durum tekrardan orta kulak iltihabını ortaya çıkartır.
- Kulak tüpü takmak için kesilen kulak zarının geri iyileşmeyip delik kalması durumu gerçekleşebilir. Bu son derece nadir bir olaydır fakat görülme olasılığı da vardır. Böyle bir durumda doktorunuzdan yardım alıp yarayı kapatmanız mümkündür.
* Bu durumların dışında çok nadir olarak kalıcı işitme kaybı veya şiddetli kanamalar görülebilir.