Miringoplasti - Kulak Zarı Onarımı
Miringoplasti basit anlatımla; kulak zarının delik olan kısmının onarılmasıdır. Kulak zarında yeni oluşmuş bir yırtık eğer bir enfeksiyon yoksa, vücudun kendini onarma kapasitesine bağlı olarak kulak zarı deliği 3-6 hafta içinde kendi kendine kapanır. Ancak bazen uzun süren enfeksiyonlar nedeniyle veya daha önce geçirilmiş enfeksiyonların kulak zarını yıpratması nedeniyle bu onarım gerçekleşmez ve kulak zarı delik kalırsa, kulak zarının onarılması gerekir.
Miringoplasti ameliyatında sadece kulak zarı onarımı yapılmış demektir, orta kulağa müdahale edilmemiştir. Eğer orta kulakta işlem yapılmışsa ameliyatın ismi Timpanoplasti olur. Bazen hem orta kulak, hem de kulak arkasındaki (mastoid kemik) kemiğe müdahale edilir bu durumda ameliyatın ismi Timpanomastoidektomi olur.
Bugün sizlere Miringoplasti ameliyatı hakkında bilgiler vermeye çalışacağım.
Miringoplasti olacak hastanın seçimi
Uzun süredir orta kulak enfeksiyonu geçirmemiş olmak ortalama 3 ay, işitme kaybının 40 dB altında olması, orta kulak muayenesinde, orta kulağın normal veya normale yakın olması hasta seçiminde önemlidir. Bu kriterlere uymayan hastaya timpanoplasti veya timpanomastoidektomi dediğimiz kulak zarı onarımına göre biraz daha ileri bir cerrahi uygulanır.
Kulak zarı hangi doku kullanılarak onarılıyor?
Kulak zarı onarımı en sık temporal adele fasyası dediğimiz kulağımızın üzerinde yelpaze gibi uzanan ve çenemizi hareket ettirmemizi sağlayan kasın, kılıfı (fasyası) kullanılarak yapılır.
Daha zor tedavi olacağını düşündüğümüz kulak zarı deliklerinde tragal kartilaj ve perikondrium kullanılır. Tragus kulak deliğinin hemen önündeki kıkırdak çıkıntıya verilen isimdir. Bu kıkırdak çıkıntı ve bu kıkırdağı saran ve besleyen zar alınarak daha güçlü bir kulak zarı oluşturulabilir.
Daha küçük kulak zarı deliklerinde Yağ doku, damar kılıfı veya yapay zarlar, kan alınıp santrifüj edilerek fibrinojenden zengin bir doku elde edilerek kullanılabilmektedir.
Kulak zarı onarımında ameliyat yolunun seçimi
Miringoplasti ameliyatı kulak zarındaki deliğin yerleşimine, deliğin boyutuna, dış kulak yolu kanalının genişliğine, dış kulak yolu ön duvarının kulak zarına doğru yaptığı çıkıntıya bağlı olarak kulak yolundan veya kulak arkasından kesi yapılarak yapılabilir. Bu seçim doktorun kendini rahat hissettiği, kolay çalıştığı yolu seçmesi şeklinde de olabilir. Dış kulak yolunda kesi yapılmadan direk dış kulak yolundan da kulak zarı onarımı yapılabilir.
Kulak zarı onarım ameliyatı
Ameliyat yolu seçildikten ve işlem başladıktan sonra kulak zarı oluşturulacak materyal alınır ve hazırlanır. Takiben kulak zarı delik bölgesine alttan yerleştirilir, bunu takiben de alttan üstten eriyen köpük şeklinde materyallerle desteklenir. Genellikle süre 1 saat civarındadır. Ancak bazen dış kulak yolunun ameliyat yapılmasına izin vermediği durumlarda bu süre çok daha uzun olabilir veya orta kulakta beklenmeyen bir durumla karşılaşıldığında ameliyat şekli kolaylıkla değiştirilip bir ileri form ameliyatta geçilebilir ve süre çok uzayabilir.
Ameliyat sonrası erken dönem bakım (ilk 10 gün)
Ameliyat sonrası 10 gün içinde ortalama hasta 2-3 kez kontrole çağrılır. Hastanın kesi yerine göre pansuman ihtiyacı değişkendir. Kulak arkası kesilerde pansuman biraz daha çok olabilir. Kulak yolu genellikle 10 gün boşaltılmaz. Bu süreçte hastanın kulağını ıslatmaması önemlidir. Hastanın bu süreçte üst solunum yolu enfeksiyonuna yakalanmaması, şiddetli hapşırmamak, aşırı ıkınmamak, burun alerjisi atağı geçirmemek önemlidir.
Ameliyat sonrası geç dönem bakım (10.gün – 3 ay arası)
Kesi yaralarının iyileşmesi dış kulak yolunun boşaltılması ve zarın delik kısmına konulan greftin durumunun belirlenmesiyle başlayan dönemdir. Bu dönemde kulak damlaları verilebilir veya verilmeden de takip edilebilir. Kulağa su kaçırılmaması, yine üst solunum yolu enfeksiyonlarından ve alerjiden kaçınılması önemlidir. Bu süreçte delik kısma transfer edilen dokunun buradaki zar ile entegre olması ve kanlanmasının başlaması önemlidir.
Doktorunuz son muayeneyi yapıp transfer ettiği zarın delik kulak zarına tamamen yapıştığı ve canlılığını sağladığını söylemesiyle ameliyat sonrası dönem son bulur. Mevcut kulak zarı bu aşamadan sonra normal kabul edilir.