Abdomen Ultrasonografisi

Abdomen ultrasonografisi; abdominal ultrason veya batın ultrasonografisi ismi ile de anılır. Abdomen, karın kelimesinin Latince karşılığıdır. Karın içindeki organların değerlendirilmesi amacını taşır. Karnın üst tarafındaki organlara yönelikse “üst abdomen ultrasonografisi”, alt tarafındaki organlara yönelikse “alt abdomen ultrasonografisi” olarak isimlendirilir. Eğer karındaki tüm organlar değerlendirilecekse “tüm abdomen ultrasonografisi veya tüm batın ultrasonografisi” olarak adlandırılır.

Ultrasonografi (USG); insan kulağının duyamayacağı frekansta ses dalgalarını kullanarak görüntü oluşturan ve canlı dokuları inceleyen bir cihazdır. Kabaca; ana ünite ve prob denen iki parçadan oluşur. Prob denen parça; jel sürerek hastanın üzerinde gezdirdiğimiz kısımdır. Ultrason cihazı radyasyon içermediğinden, hamilelerde ve emziren annelerde rahatlıkla kullanılabilir.

Abdomen Ultrasonografisi Neden Yapılır?

Abdomen USG en sık; karın ağrısı, bulantı-kusma, yan ağrısı, idrardan kan gelme,düşme-trafik kazası gibi travmalarda, hazımsızlık-şişkinlik, karında ele gelen kitle, kanser taraması, genetik geçişli hastalıkların tanısı, sistemik hastalıkların iç organlara etkisini değerlendirmek ve kanserli hastalarda tedavi takibi için yapılır. Ayrıca karaciğer yağlanmasından, bebeklerde organ boyutlarını değerlendirmeye kadar geniş bir yelpazede kullanımı söz konusudur. Karın organlarının genel durumunu değerlendirmek amacıyla check up için de yapılabilir.

Abdomen Ultrasonografisi Nasıl Yapılır?

Üst abdomen USG yapılacaksa hastanın 10-12 saatlik açlıkla gelmesi idealdir. Açlık hem safra kesesinin daha iyi değerlendirilmesini hem de karın içi gaz miktarının az olmasını sağlar. Alt abdomen USG de ise aç kalmaya gerek yoktur. Ancak, hastanın idrara sıkışık gelmesini isteriz. Bu sayede mesaneyi (idrar kesesi) ve çevresindeki organları daha rahat değerlendirme şansı olur. Acil durumlarda açlığa da, idrara sıkışmaya da gerek yoktur. İncelenen dokuya göre hastaya sırtüstü, yan ve bazen yüzüstü gibi pozisyonlar verilir. Ses dalgalarının rahatlıkla dokudan geçebilmesi için jel kullanılır. Bazı durumlarda, hasta idrarını yaptıktan sonra yeniden değerlendirmeye alınır.

Abdomen Ultrasonografisinde Hangi Organlar Değerlendirilir?

Üst abdomen USG: Karaciğer, safra kesesi, dalak, pankreas, böbrekler, böbrek üst bezleri ve ana damarlar.

Alt abdomen USG: Mesane, (kadınlarda) rahim ve yumurtalıklar, (erkeklerde) prostat ve seminal veziküller, idrar kanalı (üreter) alt ucu.

Radyoloji Uzmanı
Prof. Dr. Güner SÖNMEZ
RANDEVU AL
Radyoloji Uzmanı

Konu Başlıkları

Bu sayımızda yer alan içerikleri sitemiz üzerinden de okuyabilirsiniz. Konu başlıklarımız aşağıdaki gibidir.

Vertigo nedir, ne değildir, nedenleri, tedavileri ve sonuçları nelerdir?

Vertigo nedir, ne değildir, nedenleri, tedavileri ve sonuçları nelerdir?

Vertigo klasik tanımı ile baş dönmesi olarak bilinmektedir. Vertigo, gördüğümüz çevrenin dairesel veya sağ-sol hareketi şeklinde olabileceği gibi, bizim hareket ediyor olduğumuz algısı şeklinde de olabilmektedir.
Rinoplasti mi, Septorinoplasti mi?

Rinoplasti mi, Septorinoplasti mi?

Rinoplasti burun görünümünün estetik hatlar ve oranlar gözetilerek yapılan düzeltilmesidir. Septorinoplasti ise burun orta hatta bulunan septumun ve burun görünümünün düzeltilmesi işidir.
Bişektomi Nedir?

Bişektomi Nedir?

Bişektomi Operasyonu İle Daha Belirgin Elmacık Kemiklerine ve V Tipi Yüz yapısına ulaşılır.
Çocuklarda Anesteziyoloji

Çocuklarda Anesteziyoloji

Anestezinin Amacı, Hastayı Cerrahi Travmanın Etkilerinden Korumak, Ameliyatın Ağrısız Gerçekleşmesini Sağlamaktır.
Abdomen Ultrasonografisi

Abdomen Ultrasonografisi

Karın İçindeki Organların Değerlendirilmesi Amacını Taşır.
Şu anda bu konuyu okumaktasınız.