Çocuklarda Anesteziyoloji
Pediatrik anesteziyolojiyi adım adım şu şekilde sıralamak mümkündür.
Çocuk hastalar; 1-30 günlük olanlara yenidoğan, 1-12 aylık olanlara bebek, 1-12 yaşında olanlara çocuk isimleriyle sınıflandırılır.
Anestezinin amacı, hastayı cerrahi travmanın etkilerinden korumak, ameliyatın ağrısız gerçekleşmesini sağlamaktır.
Çocuk hastalar için anestezi uygulamaları yetişkinlere benzer şekildedir. Ancak bazı anatomik ve fizyolojik farklılıklar vardır.
Çocuklarda dil büyük ve burun delikleri dardır. Geniz eti de büyükse burun solunumu daha da azalır. Bademciklerin büyük olması uyku esnasında solunumu zorlaştırır, horlama ve uyku apnesine sebep olur.
Çocuklarda oksijen tüketimi yetişkinlerden iki kat yüksektir. Bu nedenle kalp hızı ve solunum sayısı da haliyle daha fazladır.
Çocuk ne kadar küçükse vücut yüzeyi o kadar fazla ve deri incedir. Bu durum çocuğun daha çabuk üşümesine, vücut ısısının daha kolay düşmesine neden olur.
Vücut su oranı da su yönünde fazla olduğu için susuzluk belirtileri daha önce başlar. Anestezi öncesi değerlendirmeye, çocuğun ve ailesinin varsa endişelerinin giderilmesi ve anksiyetenin ortadan kaldırılması amaçlanarak başlanır. Doktor, hastane, ebeveynden ayrılma ve iğne korkusu çocukta panik atağa neden olabilir. Bu nedenle öncelikle aile ve sonra sağlık çalışanları, çocukla doğru ve pozitif bir ilişki kurmalıdır. Yapılması gereken işlemler sakin ve anlaşılabilir bir şekilde ve çocukla göz hizasında ve göz göze bakarak anlatılmalıdır. Küçümseyici olunmamalı, kızdırılmamalı, sataşma yapılmamalı ve komik bir durum yoksa gülünmemelidir.
Muayene çocuğun fiziksel durumu, genel sağlık durumu, önceden geçirmiş hastalıkları, ameliyatları, kullandığı ilaçları,yapılmış aşıların sorgulamasıyla başlar. Basit sağlık muayenesi yapılır. Herhangi bir enfeksiyon ve hastalık varlığı veya başlangıcı kontrol edilir. Başka bir hastalık mevcutsa ilgili hekimden konsültasyon istenebilir.
Son 1 hafta içinde yapılmış kan değerleri veya gerekiyorsa başka kan testleri incelenir.
Ameliyat öncesi açlık süreleri de; berrak gıdalar için (sade su) çok az miktarda olmak üzere 2 saat, sadece anne sütü ile beslenenler için 4 saat, katı gıdalar için 6 saat, aşırı yağlı yiyecekler için 8 saat olmalıdır.
Hasta ameliyathaneye alınmadan hemen önce, endişesini azaltmak amaçlı olarak ağızdan veya varsa damar yolundan sakinleştirici ilaçlar verilir.
Çocuk hasta, anestezi teknisyeni, hemşire ve personel tarafından karşılanır. Yaşına uygun davranılmaya çalışılarak ameliyat masasına oturtulur. Hasta dosyası, yapılacak ameliyat, operatör doktor, laboratuvar değerleri kontrol edilir.
Ameliyathane odasına alınan çocuğun yaşına ve kilosuna uygun ekipmanlar hazırlanır. Anestezik ilaçlar yetişkinlerde kullanılan ilaçlarla aynıdır, kilo hesabı yapılarak uygulanır.
Anestezi uygulamasına damar yolundan ilaç verilerek veya damar yolu yoksa maskeden anestezik ilaç solutularak başlanır. Hayati fonksiyonlar (kalp ve akciğer ile ilgili) monitörize edilir. Çocuğa yapılacak ameliyat pozisyonu verilir. Ameliyat süresince anestezik ilaçlar verilmeye devam edilir.
Bebeklerin ısı kaybını önlemek için kol ve bacaklar pamuk bezlerle sarılır, vücut örtülür. Gerekirse ısıtıcı ile sıcak hava üflenir.
Ameliyat öncesi aç kalınan dönemdeki sıvı kaybını karşılamak ve kan şekerini dengelemek için damar yolu ile mayi verilir.
Ameliyatın bitiminde anestezik ilaç verilmesi sonlandırılarak çocuğun uyanması beklenir. Uyanan çocuğun solunumu yeterli, hareketleri koordineli, bilinci açıkise servisteki yatağına hemşire ve personel eşliğinde gönderilir.
Sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle, saygılarımla.