Rinoplasti mi, Septorinoplasti mi?
Rinoplasti burun görünümünün estetik hatlar ve oranlar gözetilerek yapılan düzeltilmesidir. Septorinoplasti ise burun orta hatta bulunan septumun ve burun görünümünün düzeltilmesi işidir. Aslında teknik olarak yapılan tüm operasyonlar septorinoplastidir. Çünkü burun septum üzerine şekillenir. Burun estetiği ameliyatlarında temel ilke nefes alabilen ve güzel görünen bir burun elde etmektir. Nefes alamayan bir burun güzel gözükse de ilerisinde bize sağlık problemleri ile dönecektir.
Ameliyattan Sonra Burnum Düşer mi?
Bu sorunun cevabı yapılan ameliyatta burun anatomisine ne kadar özen gösterdiğimiz ile ilgilidir. Anatomik yapıları ve destekleri koruduğumuz oranda burun yapımız o kadar sağlam olacaktır. Genelde yaptığımız operasyonlarda dokuları şekillendirirken destek yapıları güçlendirmek burun düşmesi dediğimiz olayın önüne geçer.
Ameliyat Olmalı mıyım?
Tıbbi açıdan burunda aşırı şekil bozukluğu veya burun kanatlarında güçsüzlük veya burun orta bölmesinde aşırı eğrilik varsa operasyonu septorinoplasti şeklinde yapmak gerekebilir.
Bunun dışında hekimin hastayı burun estetiği için yönlendirmesi uygun olmaz. Kişi aynaya baktığında burnunu beğenmiyorsa, kendini kötü hissediyorsa burunda da estetik hatlarda ve görüntüde eşlik eden problemler varsa burun estetiği yapılabilir. Mesela burun ucu projeksiyonunun düşük olması, burunda kemer ve burun aksında kayma gibi… Genelde ameliyat öncesi fotoğraflama ile öncesi ile sonrası arasında hastanın taleplerini dinlemek uygun olur. İyi bir sonuç için kişinin talepleri ile hekimin önerileri uyumlu olmalıdır.
Ameliyat Sonrası Süreç Nasıl Geçiyor? Morarma ve Şişme Oluyor mu? İşe Ne Zaman Dönebilirim?
Genelde burun estetiği operasyonu yaklaşık 3 saatlik bir operasyondur. Bazen uzayabilir veya kısalabilir. Operasyon sonrası burun içerisinde tampon ve burun dışında bandaj ve atel olabilir. Ameliyat sonrası ağrı genelde gördüğümüz bir problem değil. Tampona bağlı bir süre nezle gibi burun içerisinde tahriş hissi olabilmekte. Operasyon sonrası yapılan işlemlerin derecesine kişinin cilt yapısına bağlı ödem ve morluk oluşabilir. Operasyon sonrası 6. Saatten sonra başlar 48 saate kadar en üst seviyeye ulaşır. Sonrasında ödemler balonun sönmesi gibi yavaş yavaş azalacaktır. Morluk ve ödemi azaltmak için özellikle ilk 24 saat soğuk uygulama önemlidir. Tamponlar alındıktan sonra bazen 5.günde atel kontrolü gerekebilir. Genelde 10. gün atel tamamen alınır. Atel alındıktan sonra genelde masa başı çalışıyorsak işe dönmekte hiçbir sakınca yoktur. Bedeni kuvvet gerektiren işlerde ise üçüncü haftaya kadar sakınmak uygun olur.
Operasyon sonrası eğer yeni nesil termoplastik alçı kullanılmış ise duş veya banyo yapmakta da sakınca yoktur.
Gözlük kullanıyorsak en az bir ay ideali ise üç ay gözlük kullanımından kaçınmaktır. Üçüncü aydan sonra gözlük kullanımında sakınca yoktur.
Ameliyat Sonrası Spor Yapabilir miyim?
Beşinci günden sonra yürüyüş yapılabilir. Üçüncü haftadan sonra sportif faaliyetlere vücudu zorlamadan başlanabilir. Ancak ikili mücadele gerektiren sporlardan kaçınmalıyız. Denize veya havuza birinci ay sonrasında rahatlıkla girebiliriz.
Ameliyatı Nasıl Yapıyorsunuz? Burun Kemiğini Kırıyor musunuz?
Burun estetiğinden temel olarak iki şekilde operasyon yapılmakta birincisi kapalı teknik ikincisi ise açık teknik. Kapalı ameliyatta burun sırtındaki kemiklere burun uç kısmını oluşturan kıkırdak yapıya ve septuma müdahale iç alanlardan kesi yapılarak olmaktadır. Burun dışından ve alt kısmından herhangi bir kesi dışarıdan görünmemektedir. Artısı tüm yapılan değişiklikler ameliyat sonrası gibi hemen gözükmekte ve iyileşme süreci daha hızlı olmaktadır. Anatomik yapılara daha az travma oluşturulması amaçlanmaktadır.
Açık teknik ile burunun tüm yapıları gözlenebilmekte ve üzerinde değişiklikler alanın geniş olması sebebi ile daha rahat yapılmaktadır. Ancak iyileşme süreci buna bağlı daha uzun sürebilir.
Açık veya kapalaı olsa da burun sırtına yapılan işlemlerden sonra burun sırtı düzeltmesi gerekiyorsa nasal kemikler cerrahi olarak kesilmekte yani kırılmaktadır. Bazen bu piezzo cihazı denilen ultrasonik yöntemle yapılabilir. Cerrahi bir işlem olduğu için işlem kontrollü şekilde ve iyileşmede buna bağlı olarak hızlı ve düzgün olmaktadır.