Kulak Zarı Perforasyonları
Kulak zarı, orta kulak ile dış kulak yolunu birbirinden ayıran, dış ortamdaki etkenlerin orta kulağa geçmesine engel olan bir bariyerdir. Tabii ki esas vazifesi, ses dalgalarının toplanması ve kulak kemikçikleri ile orta kulağa iletilmesidir.
Kulak zarı pek çok sebeple zarar görebilir. Genelde vücudumuzun çoğu yeri gibi kendi kendini tamir etme yeteneğine sahiptir.
Kulak zarı deliği sebepleri arasında;
- Dışarıdan alınan darbe
- Akut orta kulak iltihapları
- Dalış veya uçuş gibi ani basınç değişiklikleri
- Yabancı cisimler
- Cerrahi müdahaleler tüp vb.
sayılabilir.
Kulak zarı deliğimiz oldu ise sebebe göre değerlendirilir.
Orta kulak iltihabına bağlı ise, ilk yapılacak iş antibiyotik ve gerekirse kısa süreli kulak damlaları ile iltihabın ortadan kaldırılması gerekir. Bu arada burun kanallarının konjesyonunun önlenmesi düzelmeye yardımcı olur.
Travmaya bağlı oluştu ise, erken dönemde kulak zarına paper patch uygulaması iyileşmeye katkı sağlayacaktır. Geç dönemde ise su temasının kesilmesi, ıkınma ve basınç uygulaması gibi işlemlerden kaçınılması gerekir. Genelde travmatik perforasyonlar boyutuna bağlı olarak takiple bir iki ay içerisinde kapanabilir.
Kulak zarı delik ise erken dönemde yapılcak ilk iş sıvı ile teması kesmek olacaktır. Su ile orta kulağa ulaşacak mikrobik etkenler kulak ağrılarına ve kulak akıntılarına dönmesine neden olur. İkinci olarak basınç gerektiren burun temizleme işlemi yapmamalıdır. Üçüncü olarak ise basınç ve ıkınma gerektiren egzersiz ve işlerden kaçınmak gerekir. Anlık basınç değişimi gerektiren yolculuklardan kaçınmalıdır.
Kulak zarımız delik ve bekledik ancak düzelme olmadı ne yapmalıyız?
Kulak zarındaki deliğin boyutuna ve orta kulağı etkilemesine gör tedavi değişir. Orta kulağı ve kulak kemikçiklerini etkileyen hastlaıklarda ve deliklerde orta kulak cerrahisi yapmak gerekir.
Sadece zar deliği var ise yapılacak müdahale deliğin boyutuna göre değişir.
Boyut olarak küçük deliklerde yağ uygulaması yapılabilir, boyut büyüdükçe kıkırdak ve kıkırdak zarı, temporal kas üzerindeki fasya denilen yapıdan alınan zar onarım için kullanılabilir.
Zar onarımı sonrası uygulanan materyalin ıyıleşmesi ve konulduğu yere uyum sağlaması bir ile iki ay içerisinde gerçekleşir. Zar onarımı sonrası iyileşme tamamlandıktan sonra normal hayatımıza dönebiliriz. Yani kulağımızı sudan korumamıza gerek olmaz.