Çocuklarda Horlama ve Uyku Apnesi
Çocuklardaki horlama ve uyku apnesinin seyri yetişkinlerden daha ciddi boyutta olabilir!
Çocukluk yaş grubu hastalarımızda da en az yetişkinler kadar horlama ve uyku apnesi görülmektedir. Çocuklardaki horlama ve uyku apnesinin seyri yetişkinlerden daha ciddi boyutlarda olabilmektedir. Bunun önemli nedeni çocukluk çağının, hayatımızdaki en önemli öğrenme dönemi olmasıdır. Diğer bir nedeni ise çocukken horlaması ve uyku apnesi olan hastaların, yetişkinlik döneminde de uyku apnesi adayı olmasısır.
Anne ve babalar, çocuklarda uyku apnesi olduğunu nasıl anlayabilirler?
Bu sorunun en basit cevabı, uykudaçocuklarını horlarken görmektir. Bu tanıyıkoymak için çocuğun sadece bir defahorlaması yeterli midir? Tabii ki yeterli değildir,bu tanıyı koymak için çocuğun hasta değilkenbile haftada en az 3 gece horlaması veya apne ataklarının olması gerekmektedir.
Çocuklarda horlama ve uyku apnesinin başka bulguları nelerdir ?
Ağzı açık uyuma, uykudan sıçrıyarakuyanma, uyku düzeninin bozulması, gündüzuyuklamaları, uykuda terleyerek çırpınarakuyanma, okul başarısının düşmesi vekonsantrasyon güçlüğü gibi birçok bulguyla kendini gösterebilir.
Horlama ve uyku apnesinin çocuğunuz için önemi nedir?
Horlaması ve uyku apnesi olan çocuklar,geceleri kaliteli uyku uyuyamadığı için, okulbaşarısı düşer ve konsantrasyon güçlüğüyaşar, gündüzleri uyuklar, huzursuzlaşır,davranışları değişir, anlama güçlüğü yaşar, dikkat eksikliği ve hiperaktiviteye yol açabilir, gece altını ıslatabilir.
Uyku apnesi ve horlama hangi çocuklardadaha sık görülür, risk faktörleri nelerdir?
Geniz eti ve bademciklerin büyük olması,konka dediğimiz burun etlerinin büyük olması,allerjik rinit, burun içi polipleri veya kitleleri,çene yapısının geride olması, doğumsalanomaliler, dil yapısının büyük olması(hipotirodide ve Down Sendromunda sıklıklagörülür), hava yolu darlığı (stenoz), doğumsalglikojen veya lipid depo hastalıkları ve obezite başlıca risk faktörleridir.
Çocuklarda horlama ve uyku apnesinin tanısı nasıl konulur?
Öncelikle ailelerin gözlemleri bizim içinönemlidir. sonra ayrıntılı bir kulak burun boğazmuayenesi yapılır, endoskopla geniz eti varlığıkontrol edilir, burun içinde olabilecek diğerhastalıklar, bademcik büyüklüğü, dil yapısı, çene yapısı kontrol edilir. İhtiyaç halinde baş ve boyun iskelet yapısını ortaya koymak için filmler çekilebilir.
Ailelerin uyku esnasında çocuğun horlamasını veya apnesini gösteren video kaydı yine KBB hekimleri için önemlidir.
Bütün bunlara rağmen uyku apnesinin kesin tanısı polisomnografi dediğimiz uyku testi ile konulur. Ama günümüz koşullarında bir çocuğu onlarca elektroda bağlayıp bir gece boyunca yabancı bir yerde uyutmak açıkçası hem ailesi için hem de çocuk için zor bir durumdur. Her ne kadar uyku testini gelip çocuğun kendi evinde yapan çeşitli firmalar olsa da, halen pediatrik uyku apnesinde uyku testi günlük pratiğimize maalesef girememiştir.