Burun Kanamaları - Op. Dr. Erdem OĞUZ
Burun kanaması toplumun genelinde belli bir dönemde görülen rahatsızlıktır. Acil olarak KBB başvurularının önemli bir kısmını oluşturur. Korkulanın aksine genellikle iyi seyreden bir rahatsızlıktır.
10 yaş altı çocuklarda ve yaşı ileri bireylerde daha sık görülür.
Burun kanlanması iyi bir organdır. Burun içerisi damarlar mukoza altında bir ağ yapısı oluşturur. Özellikle burun ön kısmında geniş bir anastamoz dediğiz geniş bir ağ oluşturur (Kisselbach Peksusu) ve dış etkenlere hassastır. Belli kısımlarda yüzeysel seyreder ve gözle görülebilir. Burun orta bölmesinin eğrilikleri damarların daha yüzeyde olmasını sağlayabilir. İltihabi rahatsızlıklar yine damarların genişlemesine yol açarlar.
Çevre koşulları da kuru ve kirli hava burun içindeki kabuklanmayı artıracağından kanamaya eğilim yaratır.
Çocukluk çağında görülen en sık sebep çocuğun burnunu karıştırması olabilir. Alerji veya burun tıkanıklığı sebebi ile genelde burunlarını kaşımaya veya açmaya çalışmak en büyük sebeptir. Yine burun eğrilikleri burun içerisinde eğri olan kısımda kabuklanmaya yol açacağından kanamaya sebep olabilir.
Yaşlılıkta ise kan sulandırıcı ilaç kullanımı ve hipertansiyon genelde en sık neden olarak karşımıza çıkar.
Diğer korkulan nedenler tümör ve kan hastalıkları vb. nadir sebepler arasındadır. Ancak özellikle ergenlik döneminde ve geç yaşlılıkta oluşan burun kanamalarında dikkatli davranmak gerekir.
Burun kanaması olduğunda ne yapmalıyız?
Öncelikle ilk iş olarak paniklememek gerekir. Burun kanamalarının %90’ı ön kısımdan kaynaklanır. Bu nedenle öncelikle istirahat durumuna geçmek gerekir. Ayakta isek oturmak en iyi işi olacaktır sonrasında kanayan taraftaki elimizin başparmağı ve işaret parmağı arasında burnumuzun tamamını mandal gibi sıkmak gerekir. Yaklaşık olarak 2-3 dakika beklemek yeterli olacaktır. Sonrasında burnumuzu lavaboda soğuk su ile temizlemek yeterli olacaktır. Bu işlemi 2-3 kere tekrarlamak gerekir. Buna rağmen devam eden burun kanamaları için doktor muayenesi gerekecektir. Kanamamız dursa bile yine de olası sebepleri araştırmak için KBB hekimine gözükmek gerekmektedir.
Tekrarlayan burun kanamalarında dikkatli bir muayene aile öyküsü ile genellikle tanı koyulabilmektedir. Yapılacak laboratuvar analizleri ile tanı desteklenebilir. Muayene de görülebilirse kanama odağı bazen gümüş nitrat veya elektrokoter ile tedavi edilebilir.
Burun içerisinin nemli tutulması kuruluğun ve kabuklanmanın önlenmesi çoğu zaman yeterli tedaviyi sağlar. Durmayan burun kanamalarında ise kanama odağı görülebiliyor ise koterize edilmelidir.Aşırı veya kanama odağının be- lirlenemediği durumlarda burun tamponu gerekebilir. Yeterli süre kalan tampon ile çoğu zaman kanamalar kontrol altına alınabilmektedir.
