Dış Kulak Yolu İltihapları (Otitis Eksterna)
Dış kulak yolu kulağımızın girişten itibaren kulak zarına kadar olan kısmına verilen isimdir. Genel olarak kısmen kıkırdak ve kemik ve üzerini örten cilt yapısından oluşur. Kulak cildi giriş kısmında kıl kökleri vardır. Kulak cildi ayrıca sebum denilen bir sıvı salgılar. Dış kulak yolumuzu dış etkilere karşı koruma görevi sağlar.
Haliyle böyle bir yapı dış etkilerden sıklıkla etkilenir. Bazen kaşıntı bazen de ağrı olabilir. Kulak kirleri temizleme mekanizması bozulur ise kirler dış kulak yolunda birikme eğilimi gösterebilir. Buşon denilen tıkaç oluşabilir.
Bazen de ağrılı iltihaplar olabilir. Dış kulak yolu iltihapları en sık yazın oluşur. Kulak kanalının yanlış şekilde pamuklu çubuklarla suyunun alınması veya karıştırılması bunun sebebi olabilir. Özellikle yazın kirlenmiş deniz ve havuz suları ile oldukça sık görülen bir durum haline gelmiştir.
Dış kulak yolundan giren mikropların cildi ve cildin altındaki dokuları etkilemesi ile kanal şişme gösterir ve kapanabilir. Oldukça ağrılı bir süreçtir. Kulak önündeki kıkırdağa basıldığında ağrı, kulak üstüne yatamamak, çene ve boyun ağrısı tipik özellikleridir.
Tanıda, muayenede dış kulak yolunun ödemli görülmesi ve basmakla hassas olması yeterlidir. Çoğu zaman ek incelemeye gerek yoktur.
Tedavi olarak antibiyotikli ve ödem çözücü damlalar ve ağrı kesici tedavi yeterli olmaktadır. Bazen dış kulak yolundaki ödemi azaltmak için meç denilen tampon uygulaması yapılabilir. Ödem fazla ise ağızdan antibiyotik uygulaması verilebilir.
Nasıl önlenebilir?
Özellikle yazın deniz ve havuz sularının temiz olmasına dikkat etmelidir. Dış kulak yolunda kaşıntı ve tıkanıklık var ise doktor muayenesi gerekir. Özellikle dış kulak yolunu herhangi bir cisim ile veya elimiz ile karıştırmamak gerekir. Su ile sık temas ediyorsak su ile teması önlemek için dış kulak yolu tıkaçları kullanılabilir.
Ayrıca yaz aylarında tatile çıkmadan, denize ve havuza girmeden evvel özellikle çocuklara bir KBB muayenesi yaptırmak gerekir.