Kulak Kiri Nedir ve Nasıl Temizlenmelidir?

Dış kulak yolu kemik ve kıkırdaktan oluşmaktadır. Bu yolu örten derinin içerisinde, kulak salgısını oluşturan özel salgı bezleri bulunur. Salgının görevi toz ve kum parçalarını tutarak kulak zarına zarar vermesini engellemektir. Genellikle salgı kurur ve içerdiği toz ve kumla birlikte kulak dışına atılır. Buradaki kurumuş birikintiye kulak kiri (buşon) adı verilir. Kulak salgısı koyu olan kişilerde veya tozlu ortamda çalışanlarda bu akıntı birikebilir ve dış kulak yolunu tıkayabilir. Bu tıkaç duyma azlığına, kulak zarına yapıştığı zaman da kulak ağrısına neden olabilir.

Normalde kulak kiri dış kulak yolundaki kendine özgü hareketle dışarı atılır. Bu temizleme mekanizması bazı nedenlerle doğuştan bozuk olabilir ya da sonradan bozulabilir. Bunlar;

  • Dış kulak yolunun dar olması
  • Kulak kirinin temizlenmeye çalışılırken içeriye doğru itilmesi
  • Dış kulak yolunun salgı mekanizmasının çeşitli nedenlerle bozulması (hormonal durumlar, geçirilen kulak iltihapları ve kulak ameliyatları, kullanılan ilaçlar…)
  • Tozlu ortamda çalışılması.

Kulak kirini nasıl temizlemeliyiz ?

Sadece kulak kepçesinin dışarıdan görülen kısmı temizlenmeli, kulak kanalına kulak temizleme çubuğu sokulmamalıdır. Kulak kanalındaki kir zamanla kendini dışarı doğru atacaktır (katı ya da sıvı olarak). Yukarıda bahsettiğimiz nedenlerle eğer kulak kiri kendini dışarı atmayıp kulak kanalını tıkarsa, tıkanmış kanalın açılması kulak burun boğaz uzmanı tarafından yapılmalıdır.

Kulak burun boğaz uzmanı kulak kirini nasıl temizler ?

Kulak kiri önceleri basınçlı su yardımıyla temizlenirken artık bu yöntem terk edilmiştir. Kulak kiri vakum etkisiyle kirin çekildiği aspiratör yardımıyla ya da ucu yuvarlak cerrahi bir alet olan kulak küreti yardımıyla temizlenmektedir. Bu işlem tamamen ağrısız bir işlemdir. Eğer bu işlem sırasında ağrı olursa kulak kiri kulak zarına yapışmış olabilir. 3-5 gün kulak kirini yumuşatan damla kullanıldıktan sonra kulak tekrar temizlenmeye çalışılmalıdır. Eğer kulak kiri temizlenirken ağrı oluşursa aynı gün içerisinde kulağın temizlenmesi konusunda ısrarcı olunmamalıdır.

Kulak kirini temizletmek alışkanlık yapar mı ?

Duyma kaybına yol açmayan, kulak zarının görülmesine engel olmayan ve kaşıntı gibi şikayet oluşturmayan dış kulak kanalındaki kulak kiri temizlenmemelidir. Kulak kanalının içindeki kulak kirinin temizlenmesi dış kulak kanalındaki kulak kirininin fizyolojik temizlenme sürecini bozmaktadır. O nedenle kulak kiri temizlenen çoğu hastanın kulağı belli bir süre sonra tekrar tıkanmaktadır. Bu sebeple şikayet oluşturmayan kulak kirine müdahale edilmemelidir. Kulak kirini temizletmek her ne kadar alışkanlık yapsa da bu rahatsızlığın günümüz şartlarında başka bir alternatifi bulunmamaktadır

Konu Başlıkları

Bu sayımızda yer alan içerikleri sitemiz üzerinden de okuyabilirsiniz. Konu başlıklarımız aşağıdaki gibidir.

Kulak Kiri

Kulak Kiri

Salgının görevi toz ve kum parçalarını tutarak kulak zarına zarar vermesini engellemektir. Normalde kulak kiri dış kulak yolundaki kendine özgü hareketle dışarı atılır.
Şu anda bu konuyu okumaktasınız.
Dış Kulak Yolu İltihapları (Otitis Eksterna)

Dış Kulak Yolu İltihapları (Otitis Eksterna)

Dış kulak yolu iltihapları en sık yazın oluşur. Yazın deniz ve havuz sularının temiz olmasına dikkat edilmelidir.
Sinüs operasyonlarında navigasyon kullanımı

Sinüs operasyonlarında navigasyon kullanımı

Navigasyon kullanılabilmesi için, perasyon öncesinde ayrıntılı bir sinüs bilgisayarlı tomografisi çekilir.
Revizyon Burun Estetiği Ameliyatı

Revizyon Burun Estetiği Ameliyatı

İç dokusunda bilinmeyen değişimlerin meydana gelmiş olması, revizyon ameliyatını çok daha önemli, özellikli ve teknik olarak zorlayıcı kılmaktadır. İlk ameliyatlar esnasında oluşan doku kayıpları onarılabilmektedir.
Kepçe Kulak

Kepçe Kulak

Kepçe kulak, en sık görülen kulak deformitesidir. Kepçe kulak, estetik bir problemdir.
Vertigo

Vertigo

Vertigo bir hastalık ismi değildir, bir bulgudur. En sık vertigo nedeni, kristal oynaması denilen BPPV’dir.
Bakteriyel Rinosinüzitler

Bakteriyel Rinosinüzitler

Paranasal sinüsler frontal, etmoid, maksiller ve sfenoid sinüsler olmak üzere 4 çifttir.
Dil Kanserleri

Dil Kanserleri

Yassı hücreli kanser dilde en sık görülen kanser çeşididir. Dilde 3 haftadır geçmeyen yara varsa mutlaka bir KBB uzmanına muayeneye gitmek gerekir.
Editörün Kaleminden

Editörün Kaleminden

Bu sayımızda siz değerli okurlarımız için hastanemizde başarılı bir ameliyat süreci yaşayan sevgili Arzu Kaya ile sohbet ettik.
Bir oyuncunun vertigo serüveni

Bir oyuncunun vertigo serüveni

Vertigo gerçekten insanın yaşam kalitesini çok düşüren bir rahatsızlık.
Bodrum’un sakin kızı…Gümüşlük

Bodrum’un sakin kızı…Gümüşlük

Berrak ve masmavi bir denizi, harika bir doğası ve muhteşem tarihi güzellikleri olan bir belde.
Propolis kullanımı ve faydaları

Propolis kullanımı ve faydaları

İnsanların beslenmesinde önemli bir yeri olan balın yanı sıra polen, arı sütü, propolis ve arı zehri gibi diğer arı ürünleri de günümüzde birçok amaç için kullanılmaktadır.