Kulak Kiri Nedir ve Nasıl Temizlenmelidir?
Dış kulak yolu kemik ve kıkırdaktan oluşmaktadır. Bu yolu örten derinin içerisinde, kulak salgısını oluşturan özel salgı bezleri bulunur. Salgının görevi toz ve kum parçalarını tutarak kulak zarına zarar vermesini engellemektir. Genellikle salgı kurur ve içerdiği toz ve kumla birlikte kulak dışına atılır. Buradaki kurumuş birikintiye kulak kiri (buşon) adı verilir. Kulak salgısı koyu olan kişilerde veya tozlu ortamda çalışanlarda bu akıntı birikebilir ve dış kulak yolunu tıkayabilir. Bu tıkaç duyma azlığına, kulak zarına yapıştığı zaman da kulak ağrısına neden olabilir.
Normalde kulak kiri dış kulak yolundaki kendine özgü hareketle dışarı atılır. Bu temizleme mekanizması bazı nedenlerle doğuştan bozuk olabilir ya da sonradan bozulabilir. Bunlar;
- Dış kulak yolunun dar olması
- Kulak kirinin temizlenmeye çalışılırken içeriye doğru itilmesi
- Dış kulak yolunun salgı mekanizmasının çeşitli nedenlerle bozulması (hormonal durumlar, geçirilen kulak iltihapları ve kulak ameliyatları, kullanılan ilaçlar…)
- Tozlu ortamda çalışılması.
Kulak kirini nasıl temizlemeliyiz ?
Sadece kulak kepçesinin dışarıdan görülen kısmı temizlenmeli, kulak kanalına kulak temizleme çubuğu sokulmamalıdır. Kulak kanalındaki kir zamanla kendini dışarı doğru atacaktır (katı ya da sıvı olarak). Yukarıda bahsettiğimiz nedenlerle eğer kulak kiri kendini dışarı atmayıp kulak kanalını tıkarsa, tıkanmış kanalın açılması kulak burun boğaz uzmanı tarafından yapılmalıdır.
Kulak burun boğaz uzmanı kulak kirini nasıl temizler ?
Kulak kiri önceleri basınçlı su yardımıyla temizlenirken artık bu yöntem terk edilmiştir. Kulak kiri vakum etkisiyle kirin çekildiği aspiratör yardımıyla ya da ucu yuvarlak cerrahi bir alet olan kulak küreti yardımıyla temizlenmektedir. Bu işlem tamamen ağrısız bir işlemdir. Eğer bu işlem sırasında ağrı olursa kulak kiri kulak zarına yapışmış olabilir. 3-5 gün kulak kirini yumuşatan damla kullanıldıktan sonra kulak tekrar temizlenmeye çalışılmalıdır. Eğer kulak kiri temizlenirken ağrı oluşursa aynı gün içerisinde kulağın temizlenmesi konusunda ısrarcı olunmamalıdır.
Kulak kirini temizletmek alışkanlık yapar mı ?
Duyma kaybına yol açmayan, kulak zarının görülmesine engel olmayan ve kaşıntı gibi şikayet oluşturmayan dış kulak kanalındaki kulak kiri temizlenmemelidir. Kulak kanalının içindeki kulak kirinin temizlenmesi dış kulak kanalındaki kulak kirininin fizyolojik temizlenme sürecini bozmaktadır. O nedenle kulak kiri temizlenen çoğu hastanın kulağı belli bir süre sonra tekrar tıkanmaktadır. Bu sebeple şikayet oluşturmayan kulak kirine müdahale edilmemelidir. Kulak kirini temizletmek her ne kadar alışkanlık yapsa da bu rahatsızlığın günümüz şartlarında başka bir alternatifi bulunmamaktadır