Sinüs operasyonlarında navigasyon kullanımı

Sinüsler, burun boşluğu etrafında yerleşim gösteren içleri hava dolu boşluklardır. Bu hava boşluklarının iltihapları günümüzde en sık karşılaşılan hastalıklar arasında yer almaktadır. Özellikle mevsim geçişleri, sinüs anatomisinde problemleri olan kişiler, alerjik yapısı olanlar sık sinüzit ataklarına karşı daha hassastırlar. Uygun içerik ve sürelerle kullanılan ilaç tedavileri ile iyileşmeyen ve kronikleşen sinüs iltihaplarının tedavisinde güncel yaklaşım, dışarıdan herhangi bir kesi yapılmadan burun delikleri içinden uygulanan endoskopik sinüs ameliyatlarıdır.

Sinüslerin iltihap dışı hastalıklarının tedavisinde ilk tercih edilen yöntem olan endoskopik sinüs cerrahisi günümüzde en sık yapılan ameliyatlar arasındadır.

Sinüslerin çevresinde gözler, beyin, görme sinirleri, önemli damarlar gibi hayati organlar bulunmaktadır ve bu bölgede gerçekleştirilen endoskopik sinüs ameliyatlarının giderek yaygınlaşmasını takiben bu kritik organların hasar görmesine bağlı istenmeyen komplikasyonlar da görülmeye başlamıştır. Yaşanan bu problemlerin önemli kısmının ameliyat sırasında sinüs anatomisinin çeşitli nedenlerle tam olarak değerlendirilememesine bağlı olduğunun anlaşılmasını takiben ilk olarak beyin cerrahisi alanında başlayan bilgisayar destekli cerrahi (cerrahi navigasyon) uygulamaları endoskopik sinüs ameliyatlarında kullanılacak şekilde geliştirilmiştir.

Cerrahi navigasyon ile endoskopik sinüs ameliyatlarında kullanılan cerrahi aletlerin sinüs anatomisi içindeki yerlerini özel bir cihaz ve yazılım yardımı ile gerçek zamanlı olarak, 3 planda ve çok az yanılma payı ile takip edebilmek mümkün olmaktadır. Bu teknoloji ile ameliyat sırasında sinüslerin çevresindeki kritik yapı ve organların yerleri kolayca tespit edilmekte ve mevcut hastalık bu yapılara zarar vermeden tam olarak temizlenebilmektedir.

NAVİGASYON KULLANIMININ AVANTAJLARI NEDİR?

Endoskopik sinüs ameliyatlarında navigasyon sistemlerinin kullanılmasının en önemli avantajları; iki boyutlu endoskopik görüntüde üç boyutlu yol haritası sağlaması, ulaşılması güç anatomik bölgelere güvenli yaklaşım sağlaması, daha az normal doku hasarı ile hassas cerrahi yapılabilmesi, ameliyat süresinin kısalması, istenmeyen bir durum (komplikasyon) oluşma ihtimalinin ileri derecede azalması, ameliyat başarı oranının artması ve hastalığın tekrarlaması ihtimalinin azalması olarak sayılabilir. Cerrahi navigasyon sistemleri endoskopik sinüs ameliyatlarında üç boyutlu yol haritası görevi yaparak ameliyatı yapan cerraha yardımcı olan ve ameliyat üzerinde olumlu etkileri olan ileri teknolojik cihazlar olmalarına karşın ameliyatın başarılı olabilmesi için asıl gerekli olan iyi anatomi bilgisi, iyi cerrahi teknik, doğru değerlendirme ve cerrahi tecrübedir. Bu nedenle ameliyat sırasında navigasyon sisteminin kullanılacak olması tek başına ameliyatın başarılı olacağı anlamına gelmemektedir. Aynı zamanda operasyon tecrübesinin de olması gerekir.

NAVİGASYON EN ÇOK HANGİ ZAMANLARDA KULLANILIR?

Günümüzde artık en standart endoskopik cerrahi vakalarında bile kullanılmakta olan cerrahi navigasyon sistemleri özellikle bazı durumlarda önemli faydalar sağlamaktadır. Ameliyatın başarı oranını artırması ve komplikasyon riskini belirgin olarak azaltmasından dolayı kritik faydalar sağladığı başlıca durumlar; Anatomisi normalden farklı olan doğumsal anomalili hastaların ameliyatları, daha önce geçirilmiş ameliyat ya da travmaya bağlı olarak sinüs anatomisi değişmiş hastaların ameliyatları, kritik komşulukları olan alın sinüsü, arka etmoid ve sfenoid sinüslerin ameliyatları, göz yaşı kesesine yönelik ameliyatlar, hipofiz ameliyatları, mantar sinüzitlerinde yapılan ameliyatlar, yaygın polipli hastaların ameliyatları, kafa tabanı ameliyatları, göz çukurunu ilgilendiren ameliyatlar ve çeşitli nedenlerle oluşan beyin omurilik sıvısı kaçaklarının onarılması için yapılan ameliyatlardır. Bu tip operasyonlarda, navigasyon kullanımı cerrahi güvenliği en üst düzeyde tutmaya yardımcı olacaktır.

KBB Uzmanı
Op. Dr. Muhammed YANILMAZ
RANDEVU AL
KBB Uzmanı

Konu Başlıkları

Bu sayımızda yer alan içerikleri sitemiz üzerinden de okuyabilirsiniz. Konu başlıklarımız aşağıdaki gibidir.

Kulak Kiri

Kulak Kiri

Salgının görevi toz ve kum parçalarını tutarak kulak zarına zarar vermesini engellemektir. Normalde kulak kiri dış kulak yolundaki kendine özgü hareketle dışarı atılır.
Dış Kulak Yolu İltihapları (Otitis Eksterna)

Dış Kulak Yolu İltihapları (Otitis Eksterna)

Dış kulak yolu iltihapları en sık yazın oluşur. Yazın deniz ve havuz sularının temiz olmasına dikkat edilmelidir.
Sinüs operasyonlarında navigasyon kullanımı

Sinüs operasyonlarında navigasyon kullanımı

Navigasyon kullanılabilmesi için, perasyon öncesinde ayrıntılı bir sinüs bilgisayarlı tomografisi çekilir.
Şu anda bu konuyu okumaktasınız.
Revizyon Burun Estetiği Ameliyatı

Revizyon Burun Estetiği Ameliyatı

İç dokusunda bilinmeyen değişimlerin meydana gelmiş olması, revizyon ameliyatını çok daha önemli, özellikli ve teknik olarak zorlayıcı kılmaktadır. İlk ameliyatlar esnasında oluşan doku kayıpları onarılabilmektedir.
Kepçe Kulak

Kepçe Kulak

Kepçe kulak, en sık görülen kulak deformitesidir. Kepçe kulak, estetik bir problemdir.
Vertigo

Vertigo

Vertigo bir hastalık ismi değildir, bir bulgudur. En sık vertigo nedeni, kristal oynaması denilen BPPV’dir.
Bakteriyel Rinosinüzitler

Bakteriyel Rinosinüzitler

Paranasal sinüsler frontal, etmoid, maksiller ve sfenoid sinüsler olmak üzere 4 çifttir.
Dil Kanserleri

Dil Kanserleri

Yassı hücreli kanser dilde en sık görülen kanser çeşididir. Dilde 3 haftadır geçmeyen yara varsa mutlaka bir KBB uzmanına muayeneye gitmek gerekir.
Editörün Kaleminden

Editörün Kaleminden

Bu sayımızda siz değerli okurlarımız için hastanemizde başarılı bir ameliyat süreci yaşayan sevgili Arzu Kaya ile sohbet ettik.
Bir oyuncunun vertigo serüveni

Bir oyuncunun vertigo serüveni

Vertigo gerçekten insanın yaşam kalitesini çok düşüren bir rahatsızlık.
Bodrum’un sakin kızı…Gümüşlük

Bodrum’un sakin kızı…Gümüşlük

Berrak ve masmavi bir denizi, harika bir doğası ve muhteşem tarihi güzellikleri olan bir belde.
Propolis kullanımı ve faydaları

Propolis kullanımı ve faydaları

İnsanların beslenmesinde önemli bir yeri olan balın yanı sıra polen, arı sütü, propolis ve arı zehri gibi diğer arı ürünleri de günümüzde birçok amaç için kullanılmaktadır.