Vertigo
"Vertigo" (baş dönmesi), bir çeşit hareket ilüzyonudur. Hasta, çevresinin fırıldak gibi döndüğünü hissedebilir, deprem oluyormuş gibi duvarların sallandığı hissine kapılabilir veya yer ile tavan yer değiştiriyormuş gibi algılayabilir.
Vertigo bir hastalık ismi değildir, bir bulgudur. Vertigo yapan bazı hastalıklar vardır; vestibüler nörinit, Meniere hastalığı, halk arasında kristal oynaması denilen benign paroksismal pozisyonel vertigo (BPPV) gibi…
En sık vertigo nedeni, kristal oynaması denilen BPPV’dir. Tanısı ve tedavisi bir dizi manevra ile yapılır. Vertigo tanısındaki ilk aşama, bu manevralardır. Bazen hastalar manevraları, şiddetli baş dönmesi nedeniyle tolere edemezler ve kısa süreli ilaç tedavisi ardından manevraların yapılması gerekebilir.
Vertigo tanı ve tedavisinde ikinci aşama ise, halk arasında denge testi denilen, videonistagmografidir (VNG). VNG üç aşamadan oluşan, göze göz hareketlerini algılayan dijital bir gözlük takılarak yapılan ve yaklaşık bir saat süren bir testtir. Kulağın bütün işitme ve denge fonksiyonlarını değerlendirir. Birçok vertigo yapan hastalıkla ilgili bilgi ve ipuçları verir.
Konuya daha rahat vakıf olunabilmesi açısından hastalarımızdan bir haftadır devam eden baş dönmeleri nedeniyle kliniğimize başvuran Serap Hanımın, üç günlük test süreci ve devamında 10 günlük ilaç tedavisi ile geçen vertigo macerasını sizlerle paylaşacağım.
Dr. E. Kılıç: Merhaba Serap Hanım. Okurlarımız için, özetle baş dönmesi yakınmalarınızın nasıl başladığını anlatabilir misiniz?
Serap Hanım: Merhaba Erbil Bey. Kısa bir sürede bu hastalığı atlattığım için mutlulukla anlatırım. Bir sabah yataktan kalktığımda ani bir baş dönmesi başladı. Bir süre yatağa geri yatmak zorunda kaldım. Ama baktım azalmıyor, yavaş hareketlerle yataktan kalktım ve telefonla arkadaşımı arayarak, onun yardımıyla hastanenizin acil servisine geldim. Hatta yolda birkaç defa istifra ettim.
Dr. E. Kılıç: Yaklaşık kaç saat içerisinde ulaştınız bize?
Serap Hanım: Baş dönmesi başladıktan 4-5 saat sonra ulaştım. Arkadaşım daha önce size tedavi olduğu için sizden randevu almıştık Erbil Bey. İlk muayenemin ardından manevraları ve denge testini tolere edemeyeceğimi, baş dönmemin oldukça şiddetli olduğunu, ilk başta serumla mevcut baş dönmemin kontrol altına alınması gerektiğini söylediniz. İlk gün sadece 2-3 saat devam eden bir serum takıldı.
Dr. E. Kılıç: Serum rahatlattı mı sizi, azalttı mı baş dönmesini?
Serap Hanım: İlk geldiğim an gibi değildi tabii ki ama halen bir miktar devam ediyordu baş dönmem.
Dr. E. Kılıç: Sonraki süreci özetler misiniz Serap Hanım?
Serap Hanım: Serumun etkisinin 48 saate kadar devam edebileceğini söylediniz ve iki gün sonra kontrole çağırdınız beni. Bu iki gün baş dönmem ilk günkü kadar şiddetli olmasa da devam etti, ben buradayım diyordu yani. İki gün sonra size kontrole geldim. Önce manevra yapıldı, sonra denge testi yapıldı.
Dr. E. Kılıç: Denge testi dediğiniz; videonistagmografi (VNG).
Serap Hanım: Evet VNG. Yaklaşık 50-55 dakika sürdü VNG testi. Sonrasında 10 günlük bir tedavi başladınız. Üçüncü günden sonra belirgin azalma oldu baş dönmelerimde. Bir hafta sonrası tamamen kayboldu.
Dr. E. Kılıç: Bu baş dönmesinin ataklar halinde gelebileceğinden söz etmiştim.
Serap Hanım: Evet Erbil bey, ataklar halinde gelebileceğini söylediniz. Diyetime dikkat etmem gerektiğini belirttiniz, özellikle tuz ve kafein konusunda. Uyku ve öğün düzenime özen göstermemi tavsiye ettiniz. Ama en azından vertigo yapan neden bulundu, tedavisi olduğunu öğrendim ve rahatladım.
Dr. E. Kılıç: Geçmiş olsun tekrar Serap Hanım. Umarım sağlıklı günlerde tekrar görüşürüz.
Serap Hanım: Ben de siz ve hastanenize çok teşekkür ederim Erbil Bey.