Göz Kapağı Estetiği
GÖZ KAPAĞI ESTETİĞİ (BLEFAROPLASTİ)
Zamanla birlikte göz kapakları yer çekimi etkisi ile aşağı doğru sarkar. Bununla birlikte göz kapağında torbalanma, ciltte bollaşma, renk değişikliği, kırışıklık, gevşeme de oluşabilir. Bu süreç yaşlı ve yorgun bir ifadenin oluşmasına sebep olur. Güneş ışınları, hava kirliliği, alkol ve sigara kullanımı, uyku düzensizliği de cildin yaşlanma sürecini hızlandırmaktadır.
Göz kapağı estetiği (blefaroplasti), bu süreçlerden etkilenen göz kapaklarının görünümünü iyileştirmek için uygulanan cerrahi bir işlemdir. Her iki kapakta yapılabildiği gibi sadece üst ya da alt kapakta da yapılabilir. Üst ve alt göz kapaklarında sarkmış deri ve kas dokusunun çıkarılarak, göz çevresi dokuların daha gergin görünüme getirilmesini amaçlar. Hem göz kapaklarınızın görünümünü iyileştirmek hem de kapağın sarkması sonucu görmeyi etkileyecek sorunları gidermek için yapılan göz kapağı cerrahisi gözlerinizi çevreleyen alanı canlandırabilir.
Operasyon lokal ya da genel anestezi ile yapılabilmektedir. İşlem sonrasında hastanede kalınması gerekmez, hasta evine gidebilir.
Göz kapağı estetiği ile hangi sorunlar tedavi edilebilir?
Üst göz kapağın doğal görünümünü bozan, görmeyi zorlaştıran gevşek veya sarkmış cilt.
Göz kapaklarında şişlik oluşturan fıtıklaşmış yağ yastıkçıkları
Alt göz kapağındaki ince kırışıklıklar, cilt fazlalığı, gözaltı torbaları göz kapağı estetiği ile düzeltilebilir.
Göz kapağı estetiği kimlere uygulanır?
Göz kapağı cerrahisi için uygun adaylar şunlardır:
- Anestezi almaya ya da iyileşmeye engel tıbbi problemi olmayan, Aktif enfeksiyonu olmayan,
- Ek göz hastalığı (göz tansiyonu, üveit Myastenia Gravis vs) olmayan kişiler bu operasyonu olabilir.
Göz bozukluğu, gözlük kullanımı gibi durumlar operasyona engel değildir.
Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti) kaç yaşında yapılır?
Belirgin bir yaş sınırı yoktur, medikal olarak ihtiyacı olan herkesin her yaşta yaptırması mümkündür. Ancak göz kapaklarında yaşlanma belirtileri sıklıkla orta yaşlardan sonra görülmeye başladığı için operasyon genelde bu dönemden sonra yapılır. Ameliyat göz kapaklarında devam eden yaşlanmayı durduramaz ve doğal süreç tabii ki devam edecektir. Ameliyattan sonra yorgun yüz ifadesi kaybolur, dinç ve canlı bir görünüm oluşur.
Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti) öncesi nelere dikkat edilmeli?
Operasyon sırasında kanama riskini arttırdığı için aspirin vb. gibi kan sulandırıcı ilaçların işlemden en az 7 gün önce bırakılması gerekmektedir. Kan sulandırıcı kullanımı zorunlu ise, ilgili hekime danışılarak operasyon sürecinde kullanılabilecek daha güvenli bir kan sulandırıcıya geçilmesi gerekilebilir. Yara iyileşmesine olan kötü etkisi nedeniyle sigara ve diğer tütün ürünlerini 2-3 hafta önce kesilmelidir. İçeriği bilinmeyen bitkisel takviye edici ürünler de operasyon öncesi ve sonrasında kullanılmamalıdır.
Göz kapağı estetiği nasıl yapılır?
Operasyon lokal ya da genel anestezi ile yapılabilir. Anestezinin türüne, tıbbi durum ve ameliyatın gerekliliğine göre hekiminiz tarafından karar verilir.
Üst göz kapağı estetiğinde fazlalık olan gevşek deri çıkarılıp, alttaki kasın bir kısmı alınır. Bu bölgedeki fıtıklaşmış olan yağ yastıklarının bir kısmı alınır. Deri kendiliğinden eriyen dikişlerle kapatılarak operasyona son verilir.
Alt göz kapağı estetiğinde; deri ve kas kaldırılarak altındaki fıtıklaşmış olan yağ yastıklarının bir kısmı alınır. Ardından fazla kas ve derinin bir kısmı alınır. Deri kendiliğinden eriyen dikişlerle kapatılarak operasyona son verilir.
Bu operasyonda kesi hatları, yara izlerinin göz kapağı bölgesinin doğal kıvrımları içinde gizlenmesini sağlayacak şekilde tasarlanmıştır.
Üst göz kapağı estetiğinde, kapak üzerinde bulunan doğal kıvrım içine yapılan bir kesi ile işlem yapılır. Alt göz kapağında alt kirpik çizgisinin hemen altına yapılan bir kesi ya da konjunktiva içine yapılan kesi ile operasyon yapılabilir. Bunun sonucunda operasyon sonrası kesi izi kalmaz.
Sadece üst göz kapağı yapıldığı zaman işlem genelde 30 dakika sürer. Alt göz kapaklarında operasyon ortalama 1-1.5 saat sürebilir, burada süreyi belirleyen en önemli ayrıntı göz kapağına ek olarak yüzle ilgili olarak yapılacak diğer cerrahi girişimlerdir. Göz kapakları yüzün birer parçasıdır ve aynı seansta orta yüz ya da kaş-alın bölgesi ile ilgili cerrahi düzeltme de iyi bir kozmetik görünüm için gereklidir.
Göz kapağı estetiği sonrası iyileşme süreci nasıldır?
İlk gün genellikle hafif kızarıklıklar olur. 2. - 4. Günler arasında dokuda bir ödem oluşur. Bunu azaltmak için operasyon sırasında ödem azaltan ilaçlar kullanılır, hem de operasyon sonrasında soğuk uygulama (+4 derece) yapılır.
Ödem ortalama 7 - 10 gün sonunda çözülür ve hasta ikinci hafta günlük hayatına dönebilir. Kendiliğinden emilen dikişler kullanılmazsa, bu dikişler operasyon sonrası 7. günde alınır.
Blefaroplasti operasyonu sırasında antibiyotikli merhem ve soğuk kompresler uygulanabilir ve işlem sonrası gözleriniz hafif bir pansumanla kapatılabilir.
İyileşme sürecinde geçici olarak hafif ağrı, şişlik, morluk oluşabilir; göz kuruluğu hissedilebilir.
Operasyon sonrası 15 gün güneş koruması ve siyah renkli güneş gözlükleri kullanılmalıdır.