Sonbahara geçerken KBB hastalıkları

Üst solunum yolu enfeksiyonları mevsim geçişlerinde artış gösterir.

Yaz bitti ve güneş ışıkları yeryüzüne eğik düşmeye başladı. Yapraklar sararmaya ve gündüzler kısalmaya başladı. Sonbahar aylarındaki bu değişiklikler ile havanın değişmesi tabii ki vücudumuzda da değişimlere yol açmakta ve Geceyle gündüz arasındaki ani ısı değişimleri ile vücudun ısıya adaptasyon süreci strese neden olmaktadır. Bağışıklık sistemimizde geçici düşmelere neden olmaktadır. Bu nedenle üst solunum yolu enfeksiyonları mevsim geçişlerinde artış gösterir. Özellikle okul iş yeri gibi kapalı ve kalabalık ortamlar enfeksiyonların yayılması için uygun yerlerdir.

Yaz sonrası yoğun çalışma temposu ve düzensiz uyku yine bağışıklıkta düşmeye neden olur.

Genelde bu mevsimde akut üst solunum yolu enfeksiyonları ve buna bağlı hastalıklar artış gösterir. Akut orta kulak iltihabı, nezle, grip, tonsillit ve sinüzit gibi…

Yine mevsim geçişlerinde yağışlı havalar ile birlikte alerjik reaksiyonlarda da artış gözlenmektedir.

Mevsim geçişlerinde nasıl davranmalı?

Öncellikle yaz alışkanlıklarından vazgeçmek gerekir.

Ani ısı değişiklikleri, yazdan kalma ince giyinmek ve vücudun üşümesi hastalıklara yatkınlığı artırmaktadır. Bu nedenle giyinirken duruma göre uyum sağlamak uygun olacaktır. Üşüyeceğimiz durumlara karşı hazırlıklı olmak önemlidir.

Yine yazdan kalma alışkanlıkla gece geç saatlere kadar oturmak vücudun dinlenmesini ve kendini yenilemesini engellemektedir. Uyku düzenine dikkat etmek ve erken yatmak direncimizi yenilememizi sağlar.

Yazdan kalma diğer bir alışkanlık da beslenmedir. Yazın sindirimi hafif kalorisi yüksek ve besin değeri düşük beslenmek önceliklidir. Beslenme düzenine ve dengesine dikkat etmek gerekir. Özellikle lif ve vitamin değeri yüksek gıdalar tercih edilmelidir. Kış sebzelerinin arttığı bu dönemde bu kolay olacaktır. Protein kaynağı olarak özellikle balık ürünlerine ağırlık verilmelidir. Deniz ürünlerinde bulunan esansiyel (yani vücudumuzda üretilemeyen) aminoasitler ve Omega 3 yağ asitleri vücut direncinin artmasını sağlamaktadır.

Havaların serinlemesi ile beraber sıvı ihtiyacında azalma olur. Günlük sıvı alımını yine yaz sürecinde olduğu gibi yüksek tutmak vücuttaki toksinlerin atılması için faydalı olacaktır.

Kış dönemine girmeden yine özellikle kronik hastalıkları olan kişilerin grip virüsüne karşı koruma amacıyla aşı yaptırması önemlidir.

D vitamini, demir gibi bağışıklık sistemi için önemli vitaminlerden eksikliği olan kişilerin vitamin takviyeleri almaları yararlı olur.

KBB Uzmanı
Op. Dr. Erdem OĞUZ
RANDEVU AL
KBB Uzmanı

Konu Başlıkları

Bu sayımızda yer alan içerikleri sitemiz üzerinden de okuyabilirsiniz. Konu başlıklarımız aşağıdaki gibidir.

Sonbahara geçerken KBB hastalıkları

Sonbahara geçerken KBB hastalıkları

Üst solunum yolu enfeksiyonları mevsim geçişlerinde artış gösterir.
Şu anda bu konuyu okumaktasınız.
Göz Kapağı Estetiği

Göz Kapağı Estetiği

Göz kapağı estetiği (blefaroplasti), göz kapaklarının görünümünü iyileştirmek için uygulanan cerrahi bir işlemdir.
Rinoplasti

Rinoplasti

Burun estetiği (rinoplasti) yaptırmayı düşünen hastalara, operasyonla ilgili beklentileri konusunda tavsiyeler nelerdir?
Uyku apnesi tedavisinde dil kökü cerrahileri

Uyku apnesi tedavisinde dil kökü cerrahileri

Horlama uyurken, yumuşak damağın titreşmesine bağlı ses çıkmasıdır. Uyku apnesi ise en az 10 saniye uyku esnasında solunumun, nefes almanın durmasıdır.
Koku Kaybı

Koku Kaybı

Genellikle günlük hayatımızda sıradan olan koklama duyusunun kaybı, bizim için hayatın renklerinden birinin de kaybolmasıdır.
Tekrarlamayan Geniz Eti Operasyonları

Tekrarlamayan Geniz Eti Operasyonları

Geniz eti (adenoid) özellikle bebeklerde ve çocuklarda solunum yolları tıkanıklığı yapan nedenlerin başında gelir. Peki bu organımız nedir ve neden büyüyüp de solunum yollarını tıkayacak aşamaya gelmektedir?
Tiroid nodüllerinde ameliyatsız tedavi

Tiroid nodüllerinde ameliyatsız tedavi

Radyofrekans ablasyon tiroid nodülü tedavisinde etkin, güvenli ve 2006 yılından itibaren dünyada uygulanan bir yöntemdir.
Farenjit

Farenjit

Farenjit, boğazın mukozal yapılarının iltihaplı bir hastalığıdır. Çoğu farenjit klinik değerlendirmeyle teşhis edilir ve antibiyotikler veya semptomatik ilaçlarla tedaviye cevap verir.