Tekrarlamayan Geniz Eti Operasyonları
Geniz eti (adenoid) özellikle bebeklerde ve çocuklarda solunum yolları tıkanıklığı yapan nedenlerin başında gelir. Peki bu organımız nedir ve neden büyüyüp de solunum yollarını tıkayacak aşamaya gelmektedir?
Geniz eti nedir ve neden büyüyüp de solunum yollarını tıkayacak aşamaya gelmektedir?
Geniz eti doğuştan itibaren her insanda bulunan, boğazımızdaki bademcik halkalarından bir tanesidir. Bebeklik ve çocukluk döneminde, vücudun savunma sisteminde yer alan bazı mekanizmaların devam ettirilmesinde görev alırlar.
Ancak bazı durumlarda geniz eti normal büyüklüğünden uzaklaşıp, giderek büyüyerek burundan hava geçişini engelleyecek boyuta gelebilir. Aynı zamanda östaki borusunun geniz bölgesine açılan uç kısmını da tıkayarak, kulak problemlerine neden olabilir. Yine tekrarlayan geniz eti iltihabıyla sürekli bir kötü kokulu burun akıntısı ve koyu renkli balgam oluşumuna da neden olabilir.
Geniz etinin çocuklarda belirtileri nelerdir?
- Burundan nefes almada zorluk
- Sürekli bir şekilde ağzın açık kalması veya ağızdan geceleri salyanın çok akması
- Burun tıkalı gibi genizden konuşma,
- Nefes alırken ses çıkması veya zorlanma
- Uyku sırasında horlama
- Uyku sırasında horlamaların arada kesilip, apne dediğimiz nefes kesilmelerinin yaşanması,
- Kulak tıkanıklığı, sık kulak enfeksiyonları,
- İşitme azlığı
Bu şikayetlerden en az birisi bile varsa mutlaka KBB kontrolünün olması doğru olacaktır.
Geniz etinin büyümesine neden olan faktörler nelerdir?
- Enfeksiyonlar
- Alerji
- Yapısal olarak geniz etinin büyük olması
- Genetik nedenler
- Hava kirliliği ve yaşanılan bölgenin mevsim şartları
Geniz etinin büyüdüğü durumlarda ayrıntılı bir KBB muayenesi ile nasıl bir yol izleneceği ortaya çıkarılır. Öncesinde ilaç tedavisi verilir ve takip edilen problemler olabilir. Bunlar genellikle geniz etinin akut enfeksiyonlarına bağlı oluşan aşırı büyümelerdir ve bunlarda tedavi olumlu bir sonuç verir. Ancak enfeksiyonlar iyileştirildikten sonra halen geniz etinde olan büyüklükler mutlaka takip edilmelidir. Bu durumlar ihmal edildiğinde, sorun sadece geniz eti ve etrafında olmamakta, diğer sistemlerin de sağlıklı çalışmasına engel olabilmektedir.
Operasyona nasıl karar verilir?
Geniz eti operasyonuna karar verilirken, endoskopik muayene tek başına yeterli olabilmektedir. Ancak hasta küçük bir çocuksa ve muayene için yeterli rahatlık oluşmuyorsa o zaman basit bir grafi ile geniz bölgesi net bir şekilde değerlendirilebilir. Eğer kulak problemleri var ise, kulak zarının basıncını değerlendiren basit bir test yapılarak, kulağa müdahale gerekliliği netleştirilir.
Hangi tip operasyonlar vardır?
Geniz eti operasyonlarında klasik ve endoskopik yöntem ile yapılan operasyonlar vardır. Klasik operasyonlarda ağız içinden geniz bölgesine ulaştırılan bir alet yardımıyla geniz eti traşlanarak alınır, kanama kontrolü yapılır ve operasyon sonlandırılır. Endoskopik yöntem ile ise operasyon burun içinden geniz bölgesine ulaştırılan ince bir endoksop yardımıyla yapılmaktadır. Her ikisi de güvenli yöntemlerdir. Ancak endoskopik yöntemlerde geniz etine ulaşım ve operasyon sonrası konfor daha iyi olmaktadır.
Geniz eti operasyonundan sonra tekrarlama olabilir mi?
Özellikle alerjik yapılı kişilerde tekrarlama oranı yüksek olmakta ancak endoskopik yöntem ile yapılan operasyonlarda tekrarlama oranı sıfırdır. Bu yöntem ile tekrarlama probleminin önüne kesin olarak geçilmektedir. Kliniğimizde bu operasyonlar güvenli bir şekilde gerçekleştirilmektedir.
Operasyonlar yapılmaz veya geciktirilir ise neler olur?
Geniz eti problemleri ihmal edildiğinde çok daha ciddi sonuçlar doğurabilir. Bunlar;
- Kulakta sıvı birikim ve sağırlığa kadar giden işitme kayıpları
- İşitme problemlerine bağlı konuşma ve eğitim sorunları
- Uyku kalitesizliğine bağlı genel isteksizlik hali ve davranış problemleri
- Damak ve diş gelişim bozukluklarına bağlı ortodontik problemler
- Yoğun sinüzit atakları
Bebek ve çocukluk döneminde yapılacak bu ihmaller, sonraki yıllarda geri dönüşü çok daha zor problemlere yol açacağından dolayı, erken müdahale ile bu sorunların giderilmesi kesinlikle gerekmektedir.
