Tiroid nodüllerinde ameliyatsız tedavi

Radyofrekans ablasyon tiroid nodülü tedavisinde etkin, güvenli ve 2006 yılından itibaren dünyada uygulanan bir yöntemdir.

Tiroid Nodüllerinde Ameliyatsız Tedavi: Radyofrekans Ablasyon (RFA)

Radyofrekans ablasyon tiroid nodülü tedavisinde etkin, güvenli ve 2006 yılından itibaren dünyada uygulanan bir yöntemdir.

Tiroid nodülleri kadınlarda erkeklere göre daha sıklıkla görülür. Yaşla birlikte görülme oranı artar. 50 yaş ve üstündeki insanlarda nodül saptanma oranı % 50‘nin üstündedir. Bu nodüllerin büyük bir çoğunluğu iyi huylu, yaklaşık % 5-10‘u kötü huylu nodüllerdir. İyi huylu nodüllerin de bir kısmı şikayet oluşturur ve tedavi gerektirir. Bası semptomları, kozmetik problemler ve hiperfonksiyone (hızlı çalışan) tiroid dokusu bunların başlıcalarıdır.

Büyük nodüller boyundaki önemli anatomik yapılara bası yaparak yutma güçlüğü, solunum sıkıntısı, yabancı cisim hissi, horlama, ses kısıklığı gibi şikayetlere neden olurlar. Boyunda şişlik gibi kozmetik problemler hastalarda anksiyete oluşturabilir. Hiperfonksiyone nodüller aşırı hormon salınımına neden olarak; terleme, çarpıntı, kilo kaybı, saç dökümesi, sinirlilik gibi (hipertiroidi) belirtileri yaparlar.

Tiroid nodüllerinin tedavisinde yıllarca cerrahi eksizyon kullanılmıştır. Ancak tiroid ameliyatından sonra hastanın boynunda rahatsız edici bir skar (yara izi ) kalmakta, bazı hastalarda da hipotiroidi (tiroid bezinin az çalışması) gelişmektedir. Bu durum hastanın hayat kalitesini ciddi olarak etkilemektedir. Bir diğer problem ise genel anestezi risklerini almak ve ameliyat sonrası parathiroid fonksiyon anormalliklerinin gelişebilmesidir. Tüm bunlar tiroid nodüllerinin tedavisinde minimal invazif alternatiflerin araştırılmasını teşvik etmiştir. Lazer ablasyon, etanol ablasyon, mikrodalga ablasyon, radyofrekans ablasyon tedavileri bu ihtiyaçtan doğmuştur.

Radyofrekans ablasyon tedavisi nasıl yapılır?

Radyofrekans ablasyon tiroid nodülü tedavisinde etkin, güvenli ve 2006 yılından itibaren dünyada uygulanan bir yöntemdir. Dokunun içindeki ısıyı arttırarak termal hasar oluştuma ve hücreleri tahrip etme prensibine göre çalışır.

Tedavi için hastanın nodülüne biopsi ile önceden iyi huylu tanısı konmuş olması gerekir. Hastanın işlem öncesi aç kalmasına veya hazırlık yapmasına gerek yoktur. İşlem için önce lokal anestezik ile iğnenin gireceği yer uyuşturulur. Daha sonra özel RFA elektroduyla (iğne) nodülün içine girilir. Ultrasonla eş zamanlı takip ederek radyofrekans enerjisi verilir. Nodülün boyutuna göre işlem süresi değişmekle beraber ortalama işlem süresi hazırlık aşaması dahil 30 dk dir. Nodülün tamamının etkilendiği görüldükten sonra elektrod çıkartılır ve işlem yeri temizlenerek hasta kaldırılır. İşlemden 1 saat sonra hasta normal yaşantısına dönebilir. İşlem esnasında ciddi bir ağrı ve rahatsızlık duyulmaz.

Literatürdeki yayınlarda; işlem sonrası nodülün 6-12 ay içinde yaklaşık % 33-93 oranında küçüldüğü bildirilmiştir. Bizim olgularımızda küçülme % 62-88 civarındadır. Cerrahi sonrası görülen komplikasyonların görülme oranı RFA da çok daha düşükdür. Ayrıca işlem sonrası nodül küçülmekle beraber, içeriği de bağ dokusuna dönüşmektedir. Bundan dolayı tiroid nodülü olan hastaların rutin ultrasonografi takibi gerekirken, RFA tedavisi görmüş hastalarda bu zorunluluk ortadan kalkmaktadır.

Radyoloji Uzmanı
Prof. Dr. Güner SÖNMEZ
RANDEVU AL
Radyoloji Uzmanı

Konu Başlıkları

Bu sayımızda yer alan içerikleri sitemiz üzerinden de okuyabilirsiniz. Konu başlıklarımız aşağıdaki gibidir.

Sonbahara geçerken KBB hastalıkları

Sonbahara geçerken KBB hastalıkları

Üst solunum yolu enfeksiyonları mevsim geçişlerinde artış gösterir.
Göz Kapağı Estetiği

Göz Kapağı Estetiği

Göz kapağı estetiği (blefaroplasti), göz kapaklarının görünümünü iyileştirmek için uygulanan cerrahi bir işlemdir.
Rinoplasti

Rinoplasti

Burun estetiği (rinoplasti) yaptırmayı düşünen hastalara, operasyonla ilgili beklentileri konusunda tavsiyeler nelerdir?
Uyku apnesi tedavisinde dil kökü cerrahileri

Uyku apnesi tedavisinde dil kökü cerrahileri

Horlama uyurken, yumuşak damağın titreşmesine bağlı ses çıkmasıdır. Uyku apnesi ise en az 10 saniye uyku esnasında solunumun, nefes almanın durmasıdır.
Koku Kaybı

Koku Kaybı

Genellikle günlük hayatımızda sıradan olan koklama duyusunun kaybı, bizim için hayatın renklerinden birinin de kaybolmasıdır.
Tekrarlamayan Geniz Eti Operasyonları

Tekrarlamayan Geniz Eti Operasyonları

Geniz eti (adenoid) özellikle bebeklerde ve çocuklarda solunum yolları tıkanıklığı yapan nedenlerin başında gelir. Peki bu organımız nedir ve neden büyüyüp de solunum yollarını tıkayacak aşamaya gelmektedir?
Tiroid nodüllerinde ameliyatsız tedavi

Tiroid nodüllerinde ameliyatsız tedavi

Radyofrekans ablasyon tiroid nodülü tedavisinde etkin, güvenli ve 2006 yılından itibaren dünyada uygulanan bir yöntemdir.
Şu anda bu konuyu okumaktasınız.
Farenjit

Farenjit

Farenjit, boğazın mukozal yapılarının iltihaplı bir hastalığıdır. Çoğu farenjit klinik değerlendirmeyle teşhis edilir ve antibiyotikler veya semptomatik ilaçlarla tedaviye cevap verir.