Biyopsi nedir ve nasıl yapılır?

Biyopsi işlemi; muayeneyle veya radyolojik görüntüleme metodlarıyla saptanan bir kitlenin, iyi huylu - kötü huylu ayrımını yapmak için başvurulan bir tanı yöntemdir. Çoğunlukla radyoloji uzmanı tarafından gerçekleştirilir. İşlem sonucunda, alınan örnek patoloji uzmanı tarafından değerlendirilir. İnce iğne ve kalın iğne biyopsisi diye iki tipi vardır.

İnce iğne aspirasyon biyopsileri (İİAB); Daha çok tiroid, lenf nodu, submandibuler bez, parotis bezi, ve yumuşak doku lezyonlarında kullanılır. Yutma güçlüğü, boğazda takılma hissi, boyunda şişlik, ses kısıklığı gibi semptomlara neden olan bir tiroid nodülü biyopsi gerektirebileceği gibi; ultrasonografik özellikleri kanser şüphesi taşıyan nodüller de biyopsi yapılmasını gerektirir. Tiroid nodüllerinin % 5 ‚inin kanser olduğu göz önünde bulundurulduğunda, biyopsinin ne kadar önemli bir tanı yöntemi olduğu ortadadır. Boyunda veya koltuk altında saptadığımız lenf bezeleri bazen ultrasonografide değerlendirdiğimiz kriterlere göre kanser şüphesi taşır. Bu tarz lenf nodlarını incelemek için en sık başvurduğumuz yöntem ince iğne biyopsidir. Tükrük bezlerinde saptanan kitleler, yumuşak doku tümörleri, meme lezyonlarında da ince iğne biyopsisi kullanılır.

İşlem oldukça basit ve neredeyse ağrısızdır. İşlem yapılacak yer özel solüsyonla temizlenir. Ultrason eşliğinde görerek, ince bir enjektör iğnesiyle lezyonun içine girilir. İstenen miktarda örnek alındıktan sonra işlem sonlandırılır. Ultrason altında işlemi gerçekleştirmek hem doğru yerden örnek almamızı, hem de sağlam dokulara zarar vermememizi sağlar. İşlem oldukça güvenlidir, parça alınan dokuya zarar vermez. Yaklaşık 5 dk sürer.

Kalın iğne biyopsileri; Kalın iğne biyopsilerine core biyopsi veya tru cut biyopsi adı da veriliyor. Meme kitleleri başta olmak üzere; karaciğer, böbrek, akciğer gibi organlarda tercih edilen bir yöntemdir. Boyun bölgesindeki büyük kitlelerde ve nadiren tiroid nodülleri içinde kullanılır. Memede ele gelen kitle, sertlik, şişlik,ağrı gibi yakınmalarla gelen hastalarda saptanan lezyonların değerlendirilmesinde kullanılır. Ultrasonografi lezyonun solid (katı) kistik (sıvı) ayrımını yapar. Özellikle katı yapıda meme kitlelerinin histolojik olarak incelenmesi; dolayısıyla biyopsi yapılması gerekir.

Kalın iğne biyopsilerinde, lokal anestezi yapıldıktan sonra, ultrasonda görerek lezyondan özel bir iğne vasıtası ile doku parçası alınır. Alınan parçanın büyüklüğü kullanılan iğnenin özelliklerine göre değişir. Alınan parça özel bir solüsyonla patoloji laboratuvarına gönderilir. Ultrason kılavuzluğunda yapılan biyopsi işlemi, doğru yerden parça almayı sağladığı gibi; biyopsi işlemini de kolaylaştırır ve çevre dokuların tahrip olmasını engeller.

Kurumumuzda gerçekleştirilen başlıca biyopsi işlemleri şöyledir:

  • Tiroid biyopsi
  • Tükrük bezi biyopsi
  • Lenf bezesi biyopsi
  • Boyun kitleleri biyopsi
  • Meme biyopsi
Radyoloji Uzmanı
Prof. Dr. Güner SÖNMEZ
RANDEVU AL
Radyoloji Uzmanı

Konu Başlıkları

Bu sayımızda yer alan içerikleri sitemiz üzerinden de okuyabilirsiniz. Konu başlıklarımız aşağıdaki gibidir.

Alerji

Alerji

Bir alerjenle sürekli ve tekrarlanan biçimde karşılaşıldığında kronik alerji ortaya çıkar.
Ameliyat Korkusu

Ameliyat Korkusu

Ameliyat, hem fizyolojik hem de psikolojik olarak hastayı etkileyen bir deneyimdir.
Vertigo (Baş Dönmesi)

Vertigo (Baş Dönmesi)

Vertigo hastanın etrafının dönmesi şeklinde hissettiği ve aslında olmayan bir hareketin algılandığı bir dönme veya bazen sallanma ve itilme tarzındaki bir hareket illüzyonudur.
Çocuğum Duyuyor mu?

Çocuğum Duyuyor mu?

Dünya nüfus geneline bakılacak olursa, 466 milyon insanın işitme kaybı yüzünden engeli vardır. Ve bunların 34 milyonunu çocuklar oluşturmaktadır. Erken teşhis ile çocukların sonraki yaşlarında işitme engelli olması önlenebilir.
Kulağa kaçan yabancı cisimler ve bu durumda yapılması gerekenler

Kulağa kaçan yabancı cisimler ve bu durumda yapılması gerekenler

Çocuk hastalarda kulak zarında hasar oluşturmamak ve çocukta duygusal travma yaşatmamak adına, tüm dış kulak yolu yabancı cisimleri için mutlaka bir KBB hekimine danışılması önemlidir.
Sinüzit ve Sinüs Cerrahileri

Sinüzit ve Sinüs Cerrahileri

Kronik sinüzitte tedavi için doktorunuz size fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisi önerir.
Burun Damlası Bağımlılığı

Burun Damlası Bağımlılığı

Burnu tıkanan kişi daha fazla ilaç kullanıp nefes almaya çalışır ve giderek bu bir bağımlılık haline dönüşür.
Biyopsi nedir ve nasıl yapılır?

Biyopsi nedir ve nasıl yapılır?

Muayeneyle veya radyolojik görüntüleme metodlarıyla saptanan bir kitlenin, iyi huylu - kötü huylu ayrımını yapmak için başvurulan bir tanı yöntemdir.
Şu anda bu konuyu okumaktasınız.
Burun Estetiği

Burun Estetiği

Günümüzde hem estetik hem fonksiyonel amaçla yapılan burun ameliyatları oldukça yaygınlaşmıştır ve başarıyla sonuçlanmaktadır.
Kulak Estetiği Operasyonları

Kulak Estetiği Operasyonları

Kepçe kulağı düzeltmeye yönelik birçok farklı ameliyat tekniği bulunmaktadır.
Dudak Kaldırma Ameliyatı

Dudak Kaldırma Ameliyatı

Dudak kaldırma ameliyatı, dudak dolgularına alternatif, kalıcı bir estetik ameliyattır.
Odyometri

Odyometri

Bireyin işitme fonksiyonlarının ölçüldüğü ve bu sayede işitme ve denge patolojilerinin tanı ve tedavisinde kullanılan testlerin geneline verilen isimdir.