Göz Kapağı Estetiği

Kişinin bakışlarını, dolayısıyla dışarıya verdiği izlenimi en çok etkileyen yüz bölümü, göz çevresidir. Yıllarla birlikte alt ve üst göz kapakları sarkmakta, kırışıklık veya alt göz kapaklarında oluşan torbalanmalar kişiyi yorgun, mutsuz ve olduğundan yaşlı göstermektedir. Ancak bu durum sadece estetik sorunlara değil, görüş açısını bozarak görme problemlerine de yol açabilmektedir.

Göz kapağı estetiği, alt ve üst göz kapaklarında herhangi bir nedenle ortaya çıkan sarkma, gevşeme, torbalanma gibi deformasyonların giderilmesi için uygulanan operasyonlara verilen addır.

Göz kapaklarında problem yaratan nedenler arasında; genetik etkenler, yaş, sigara içmek, alkol bağımlılığı, uyku düzenindeki bozukluklar, sık ağlama ve antidepresan türevi ilaçların uzun süreli kullanımı sayılabilir.

Blefaroplasti yaşı nedene bağlı olarak değişebilmektedir. Genetik kaynaklı sorunlarda yirmili yaşlardan sonra, yaşa bağlı oluşan problemlerde otuzlu yaşlardan itibaren operasyon yapılabilmektedir. Çocuklarda doğuştan olan fonksiyonel göz kapağı sorunlarında ise ameliyatın altı yaşına kadar yapılması gerekmektedir.

Göz Kapağı Estetiği Nasıl Yapılır?

Operasyon genellikle lokal anestezi (sadece gözlerin çevresindeki alan uyuşturularak) ve sedasyon (sakinleştirici uygulanarak) ile yapılır. Hastanın durumuna göre genel anestezi tercih edilebilir. Ameliyat ortalama 1 saat sürer. Hasta aynı gün evine gidebilir.

Cerrahi sırasında üst göz kapaklarının doğal çizgileri üzerinden, alt göz kapaklarında da kirpiklerin hemen altından kesiler yapılır. Kesilerden girilerek fıtıklaşan yağ dokusu düzeltilir, fazla olan kas ve deri dokusu çıkarılır. Yağ dokusunun ise çıkarılmadan mümkün olduğunca korunması esas alınmaktadır. Ameliyat sonrası çok belirsiz bir iz oluşur ve hemen hiç belli olmaz.

Göz Kapağı Estetiğinden Önce

Ameliyattan bir hafta önce aspirin ve benzeri kan sulandırıcı ilaçların, yeşil çay gibi bitkisel çayların ve E vitamininin kullanımı kesilmelidir.

Hastanın sürekli kullandığı bir ilaç varsa ya da kronik bir hastalığa sahipse muayene sırasında doktoruna mutlaka söylemelidir.

Özellikle göz tansiyonu, hipertansiyon, göz kuruluğu ve tiroid hastalıklar blefaroplastide riski arttırdığı için muayene sırasında mutlaka söylenmelidir.

Göz Kapağı Estetiğinden Sonra

Göz kapağı ameliyatı sonrasında sargı yapılmaz, çok ince bantlar takılır, hasta çevresini rahatlıkla görebilir. Ameliyat sonrası göz çevresinde şişlik, morluk, gözlerde kuruluk, yanma, görmede bulanıklık, gözyaşında artış, ışığa duyarlılık olabilir. İlk günlerde gözlerin tam kapatılmasında sorun olabilir. Bu belirtiler geçici olup genellikle bir haftadan sonra ortadan kalkar. İlk 24 saat gözler üzerine buz torbası uygulanarak, şişlik ve morlukların azalması sağlanabilir. Ameliyatı takip eden gün kontrol yapılır, bantlar yenilenir. Hasta normal yaşama operasyondan 2-3 gün sonra dönerken, dikişler de 5 gün içinde alınır. Dikişler alındıktan sonra makyaj yapılabilir. Operasyonu takip eden 1. ayda göz kapakları ameliyat geçirildiği belli olmayacak hale gelmekte, iyileşme yaklaşık 6 ayda tamamlanmaktadır.

İlgili İçerikler