Grip ve Soğuk Algınlığı Tedavisi

Grip Nedir?

Grip, influenza virüsünün neden olduğu, bulaşıcılığı yüksek bir solunum yolu hastalığıdır. Özellikle ilk 3 gün ağır seyreder ve genellikle bir hafta on günde sonlanır. Ancak hamileler, çocuklar, yaşlılar, bağışıklık sistemi zayıf olanlar ya da kronik hastalığı bulunan hasta gruplarında ciddiyet arz edebilir, bu nedenle doktora başvurulmalıdır.

Gribin belirtileri nelerdir?

Gribin belirtileri; bitkinlik, yüksek ateş, soğuk ter ve titreme, şiddetli kas- eklem ağrıları, boğaz ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve kuru öksürüktür.

Soğuk Algınlığı Nedir?

Soğuk algınlığı gribe göre daha hafif seyreden bir solunum yolu hastalığıdır. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf, sigara içen, boğaz rahatsızlığı (geniz eti, bademcik gibi) olan kişilerde daha sık ortaya çıkar.

Soğuk algınlığının belirtileri nelerdir?

Belirtileri; hapşırık, hafif kırgınlık hissi, boğaz ağrısı, burun akıntısıdır. Gripten farklı olarak yüksek ateş ve bitkinlik oluşmaz.

Grip ve Soğuk Algınlığı Tedavisi

Grip tedavisi ile hastalık ortadan kaldırılamaz ancak semptomlar giderilir. Bunun için; ateş düşürücü, ağrı kesici, burun akıntısını giderici ilaçlar kullanılır. Bakteriyel değil viral kökenli bir hastalık olduğu için antibiyotik tedavisi uygulanmaz.

Soğuk algınlığı tedavisi de semptomları gidermeye yöneliktir. Ağrı kesici-ateş düşürücüler, burun akıntısını azaltan ilaçlar kullanılır.

Her iki hastalığın atlatılmasında da dinlenmek, bol sıvı almak, C vitamini yüksek sebze ve meyve tüketmek, sigara içmemek, alkol tüketmemek, oda sıcaklığı ve nemini iyi ayarlamak, az yağlı gıdalar tüketmek, kahve içememek (sıvı kaybına neden olduğu için), kağıt mendil kullanmak ve bir kez kullandıktan sonra atmak, vücudu sıcak tutmak yardımcı olur.

Grip ve Soğuk Algınlığından Korunma Yolları

Grip ve soğuk algınlığından korunmak için şunlara dikkat edilmelidir;

  • Grip ya da soğuk algınlığı olan kişilerin kullandığı havlu, bardak vb. kullanılmamalı, mümkünse yakın temastan kaçınılmalıdır.
  • Ortak kullanılan eşyalar (kapı kolu, telefon gibi) dezenfekte edilmelidir.
  • Kalabalık ortamlara girildikten sonra yüz ve eller yıkanmalıdır.
  • Bulunulan ortam sık sık havalandırılmalıdır.
  • Düzenli egzersiz ile vücut güçlendirilmelidir.
  • Tütün ürünlerinden ve tüketilen yerlerden uzak durulmalıdır.
  • Mümkün olduğunca stresten kaçınılmalıdır.
  • C vitamininden zengin beslenilmelidir.
  • Doğal yiyecekler tercih edilmeli, fast food tüketilmemelidir.
İlgili İçerikler