44. Ulusal KBB Kongresi’nde Ödül Heyecanı

3 Boyutlu Larenks ile genel anestezi olmadan ses estetiği mümkün müdür?

Ulusal Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Kongresi’nde Baş Boyun alanında birincilik ödülüne layık görülen çalışmasının ayrıntılarını hastanemiz hekimlerinden Op. Dr. Feride Gojayeva anlatıyor. 

“Larengeal çatı cerrahileri, hastaya genel anestezi uygulaması yapılmadan sedasyon altında icra edilen cerrahilerdir. İşlemler esnasında ses tellerinin boyunu, gerginliğini ve pozisyonunu değiştirmek mümkündür. Yapılan cerrahi prosedürler sonucunda sesi kalınlaştırmak ve ya inceltmek mümkündür. 

İşlem esnasında ses kontrolünün yapıla bilmesi için hastadan konuşması istenmektedir ve bu nedenle genel anestezi uygulanmaması gerekmektedir. Hastanın uyanık durumda olması işlemi yapan hekimin daha deneyimli olmasını gerektirmektedir.  Bahsettiğimiz nedenlerden dolayı asistanlık eğitimi esnasında bu alanda pratik yapmak imkanı oldukça zordur.

Bu durumu göz önüne alarak Doç. Dr. Necati Enver le birlikte kulak burun boğaz hekimleri ve uzmanlık öğrencilerinin larengeal çatı cerrahilerinde becerilerini geliştire bileceği, gerçek insan larenksine benzer yapıda, 3 boyutlu larenks simülatörü tasarladık. İnsan vücudunda bulunan dokuların 3 boyutlu simülasyon modelleri üzerinde çalışmak  hekimlere  anatomiyi daha iyi anlama ve cerrahi prosedürlerde el becerilerini geliştirme imkanı sağlamaktadır.

Oluşturduğumuz 3 boyutlu larenks simülatörü lokal anestezi/sedasyon altında icra edilen larengeal çatı cerrahilerini (tip 1, tip 3, tip 4 a tiroplasti) öğrenmek ve uygulamak için uygun yapıda bir eğitim aracı olarak değerlendirildi. Hazırladığımız model önemli anatomik yapıları barındıran, larengeal çatı cerrahilerini deneyimlemek için uygun yapıda ilk kapsamlı larengeal simülatördür. 

Çalışmamız 15-19 Kasım tarihlerinde düzenlenen Ulusal Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Kongresi’nde Baş Boyun alanında birincilik ödülüne layık görüldü.”

     

     A: Önden görünüm                                                                     B: Yandan görünüm 

   3 boyutlu larenks simülatörünün tamamlanmış hali.  

 

Diğer Haber ve Duyurular

İlgi Ana Okulları Medient Ziyareti

İlgi Ana Okulları Medient Ziyareti

Bostancı Doğa Koleji’nin “Beni Duy, Beni Anla” Projesi!

Bostancı Doğa Koleji’nin “Beni Duy, Beni Anla” Projesi!

Bostancı Doğa Koleji’nin gerçekleştirdiği “Beni Duy, Beni Anla” projesi ile işitme engelli çocuklarımız işitme cihazlarına kavuştu!
Doğa Koleji KBB Sağlık Taramasındaydı!

Doğa Koleji KBB Sağlık Taramasındaydı!