Kulak Akıntısı

Kulak yolundan gelen akıntıdır. Genellikle kulak kirinin dışarı çıkması olsa da bazen enfeksiyon ya da travmatik nedenlerle ortaya çıkabilir. Bu nedenle ihmal edilmemelidir.

Otorenin karakteristik özellikleri (kıvamı, kokusu), ne süredir devam ettiği, ortaya çıkış hızı, eşlik eden semptomlar durumun ortaya konulmasında önemlidir.

Kulak Akıntısının Nedenleri

Kulak akıntısının belli başlı nedenleri şunlardır:

Dış kulak yoluna su kaçması, Enfeksiyon, Ani basınç değişikliği, İnflamasyo, Alerji, Kulak zarı yırtılması, Yüzücü Kulağı, Otitis eksterna, Otitis media, Kolesteatom, Kulak zarı kanseri, Mastoidit

Kulak Akıntısı Durumunda Ne Zaman Doktora Başvurulmalıdır?

Kulak akıntısına aşağıdaki durumlar eşlik ediyorsa doktora başvurulmalıdır:

Akıntı sarımtırak renkte ve/veya kanlıysa, Akıntı kokuluysa, Kulakta şişlik, ısı artışı varsa, Kafaya alınan bir darbeden sonra ortaya çıktıysa, Beş günden daha uzun süredir mevcutsa, Şiddetli ağrı varsa, Baş ağrısı, ateş eşlik ediyorsa, İşitme kaybı varsa, Bağışıklık yetmezliği bulunan kişilerde akıntı ve ateş ortaya çıkmışsa, Yüz sinirlerinde tutulmanın eşlik etmesi durumunda

Kulak Akıntısının Tedavisi

Kulak akıntısının tedavisi altta yatan neden göre belirlenir. Bunun için öncelikle doğru teşhis gerekmektedir. Enfeksiyon durumlarında antibiyotik ve damlalar, kulak zarında yırtık varsa bu durumun giderilmesi gibi nedene bağlı tedaviler olumlu sonuç verir.