Kulak Tıkanması
Kulak kanalının kapanmasıyla östaki borusunun kulak zarının iki tarafına eşit hava basıncı sağlayamaması sonucu kulakta dolgunluk hissiyle ortaya çıkan ve normal işitmeyi engelleyen duruma kulak tıkanması denir. Genellikle geçici bir durumdur ancak düzelme olmaz durum süregelirse, kulakta akıntı varsa, şiddetli ağrı başlamışsa bir hekime başvurulmalıdır.
Kulak Tıkanmasının Nedenleri
Kulak tıkanmasının nedenleri şunlardır: Barotravma (orta kulaktaki basınç değişiklikleri), Kulak çubuğuyla kulağın temizlenmesi, Kulak kiri, Enfeksiyonlar, Östaki tüpü fonksiyon bozukluğu, Sinüzit, Alerji, Yabancı cisimler, Orta kulak kistleri, Kulağa su kaçması
Kulak Tıkanmasının Belirtileri
Kulak tıkanmasının belli başlı belirtileri şunlardır: Kulaklarda dolgunluk veya tıkanıklık hissi, Hafif işitme kaybı, Ağrı (nadiren), Baş dönmesi
Tıkanma uzun sürerse işitme kaybı ağırlaşabilir, ağrı artabilir.
Kulak Tıkanmasının Tedavisi
Hafif kulak tıkanmalarında kişi kendi kendine tıkanmayı geçirebilir. Bunun için sakız çiğnemek, esnemek, nefes aldıktan sonra burun delikleri ve ağzı kapatarak nefesi vermeye çalışmak (Valsalva Manevrası) gibi bazı küçük ancak yararlı hareketler yapılabilir. Kulak kirini temizlemek için kulak kiri yumuşatıcı damla kullanılabilir. Dış kulak yoluna su kaçması sonucu oluşan tıkanmalarda baş yana doğru eğilerek kulak kepçesi hareket ettirilebilir.
Kişinin kendisinin düzeltemediği ve tıkanmanın uzun sürdüğü durumlarda ya da enfeksiyon varlığında hekimin uygun göreceği tedavi yöntemi izlenir.
Östaki borusunun manevralarla açılamaması durumunda cerrahi müdahale gerçekleştirilebilir. Bu kulağa tüp takmak, sıvının cerrahi yöntemle uzaklaştırılması şeklinde olabilir. Yine bazen kulak zarına kesi atılabilir. Alerjiye bağlı tıkanmalar antihistaminik ilaçlar ya da steroidlerin yardımıyla düzeltilebilir.