KBB cerrahilerinde genel anestezinin özellikleri nelerdir?
Anestezi ve ameliyat, hastayı psikolojik ve fizyolojik olarak etkileyen bir olaydır. İğne korkusu, ameliyat korkusu, anestezi esnasında uyanma ve ağrı duyma korkusu, anesteziden sonra saçma şeyler söyleme korkusu, hatta ölüm korkusu hastayı olumsuz etkileyen panik yaptıracak etkilerden bazılarıdır. Bunu engellemek için hasta ile hekim ilişkisini iyi kurmak hastayı detaylı bilgilendirmek, bazen sakinleştirici ilaçlar vermek, bazen de gerilimi azaltıcı egzersizler yaptırmak faydalı olabilir.
Ameliyat olacak olan hasta çocuk ise yapılacak işlemler çocuğa sakin ve açıklayıcı olarak anlatmak gerekir. Çocukla pozitif bir ilişki kurmak lazım. Onunla göz göze aynı hizada konuşmak gerekir. Bunları anlatırken de çocuğu küçümsemek, dalga geçmek, komik duruma düşürmek gibi olumsuz etkilerden kaçınmak gerekir.
Ameliyat öncesi yapılacak muayenede hastanın kalp, akciğer, karaciğer, beyin ve böbrek fonksiyonları incelenir. İlave olarak kan tahlilleri yapılır. Gerekiyorsa radyolojik incelemelerle hastanın durumu değerlendirilir. Hastanın daha önceden geçirdiği ameliyatlar sorgulanır, varsa kullandığı ilaçlar öğrenilir. Bu ilaçlar ameliyat öncesi zamana denk geliyorsa anestezi uzmanı bilgilendirilerek bir yudum su ile alınmasında sakınca yoktur. Hastanın alkol, sigara ve uyuşturucu kullanımı varsa ameliyat kararı verdikten sonra kesmek iyi olacaktır. Bazen hasta için kardiyoloji, dahiliye, göğüs hastalıkları, nöroloji gibi uzmanlardan konsültasyon istenebilir.
Ameliyat günü verilen hastaya 8 saatlik açlık ve 4 saatlik susuzluk ile hastaneye gelmesi söylenir. Hastaneye geldikten sonra servise yatan hasta, hemşire tarafından hazırlanır. Sakinleştirici bir ilaç verilerek ameliyathaneye alınır. Ameliyathaneye anestezi uzmanı ve anestezi teknisyeni personel ile birlikte alınan hasta, ameliyat masasına yerleştirilir. Ameliyat masasındayken hastanın nabzını, tansiyonunu ve kan oksijen değerlerini ölçecek cihazlar yerleştirilir. Bundan sonra hastaya serum ile birlikte anestezik ilaçlar verilerek uyutulur. Ameliyat, hasta uyuduktan sonra başlar. Ameliyat esnası boyunca hasta, anestezik ilaçlar verilmeye devam edip, uyutulmaya devam eder. Bu ameliyat bitene kadar uygulanır. Bu esnadaki anestezi uzmanı ve teknisyeni, hastanın hayati fonksiyonlarını takip eder. Bu değerler kayıt altına alınır.
Ameliyat bittikten sonra bu ilaçlar sonlandırılır ve hastanın uyanması beklenir. Bilinci yerine gelen hasta, öksürme ve yutkunma refleksleri de yerine geldikten sonra artık hastanın uyandığı kararı verilir ve sedyeye alınır. Servis hemşiresine teslim edilir. Yapılan işlemler kendisine anlatılır. Anestezi uygulaması bitmiş olur.
- Konu Başlığı: Diğer