Sinüzit Tedavisi

Sinüzit Nedir?

Burun, alın, şakak ve göz çevresindeki içi hava dolu boşluklara, sinüs denir. Sinüsler kanallar yoluyla buruna açılırlar. Kanalların içinde burun mukozası bulunur, mukozanın ürettiği salgı burun içinde solunum yollarının ısıtılmasını ve nemli kalmasını sağlar. Sinüzit bu mukozanın iltihaplanmasıdır.

Genel olarak akut ve kronik olmak üzere iki tipi vardır. Akut sinüzit yeni oluşan sinüzit demektir ve uygun tedaviyle tamamen iyileşebilir. Kronik sinüzit ise sinüslerde sürekli bir iltihap anlamına gelir ve tedavisi zordur.

Sinüzitin Nedenleri Nelerdir?

Sinüslerin normal çalışmasına engel olacak bir durumda kolayca sinüzit gelişir. Sıklıkla üst solunum yolu enfeksiyonları sonrasında ortaya çıkar. Çünkü bu tip enfeksiyonlarda sinüslerin burun içine açılan kanalları tıkanır ve sinüs salgıları burun içine boşalamayarak sinüsler içinde birikir. Böylece sinüs içerisinde mikroplar çoğalarak iltihap gelişir. Yine; alerji, burunda kemiğinde eğrilik geniz eti, bağışıklık sisteminin zayıflığı, konka hipertrofisi gibi faktörler de sinüzit gelişmesini kolaylaştırır.

Sinüzitin Belirtileri Nelerdir?

Sinüzit sıklıkla çeşitli baş ağrıları, özellikle migrenle karıştırılmaktadır. Ancak sinüzitin belirtisi sadece baş ağrısı değildir.

  • Yüzde, gözde ve başta ağrı vardır (öksürme, ağır kaldırma ya da eğilme sırasında ağrı artar).
  • Sarı – yeşil burun akıntısı, kanlı burun akıntısı
  • Koku alamama
  • Boğaz ağrısı
  • Koku alamama
  • Diş ağrısı
  • Hafif ateş
  • Geniz akıntısı
  • Yorgunluk, halsizlik
  • Bulantı, kusma
  • Yüzün genelinde yüksek basınç hissi
  • Öksürük

Sinüzit Tanısı Nasıl Konulmaktadır?

Kulak Burun Boğaz uzmanı bir doktor tarafından hastanın detaylı öyküsü alınır. Fizik muayene yapılır. Sinüslerin durumunu görmek için röntgen ve kronik sinüzitte bilgisayarlı tomografi (BT) gerekebilir.

Akut Sinüzit

Akut sinüzitin belirtileri arasında fasiyal (yüzde) ağrı/basınç, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, koku hissinin azalması yer almaktadır.

Ayrıca akut sinüzit hastalarında ateş, kötü nefes, yorgunluk, diş ağrısı ve öksürük görülmesi doğaldır.

Akut sinüzit dört hafta veya daha fazla sürebilir. Hastada iki ya da daha fazla belirti ve/veya koyu yeşil-sarı akıntı varlığı görülebilir.

Belirtiler 5 gün sonra kötüleşirse akut bakteriyel enfeksiyon söz konusu olabilir. Bu rahatsızlıklar 10 gün boyunca devam ederse ya da belirtilerin şiddeti normalin üzerindeyse viral enfeksiyon ile ilişkilendirilebilir.

Akut Sinüzit Tedavisi

Akut sinüzit erken teşhisle antibiyotik kullanımına gerek kalmadan büyük oranda tedavi edilebilmektedir. Eğer enfeksiyon bakteriyel kaynaklı ise ve geçmiyorsa antibiyotik tedavisi uygulanır. Yine dekonjestanlar, ağrı kesiciler, burun spreyi ya da damlaları tedaviye yardımcı olur. Sinüzit alerji kaynaklıysa alerjiye neden olan etken ortadan kaldırılmalıdır. Tedavi sırasında sigaradan uzak durulmalıdır.

Kronik Sinüzit Belirtileri

Kronik sinüzitte belirtiler 12 hafta veya daha fazla devam eder. Bunlar;

  • Fasiyal (yüz bölgesinde) ağrı veya basınç,
  • Tıkanıklık veya şişkinlik,
  • Burun tıkanıklığı,
  • Yoğun burun akıntısı,
  • Renksiz geniz akıntısı,
  • Burun boşluğunda irin (iltihap)
  • Ateştir.

Ayrıca;

  • Baş ağrısı,
  • Ağız kokusu
  • Yorgunluk da sinüzit belirtisi olarak gözlenebilir.

Kronik Sinüzit Tedavisi

Kronik sinüzitte cerrahi yöntem seçilebilir. Hastanın durumuna göre balon sinoplasti gerçekleştirilebilir. Sinüs cerrahisi sonrası dönemde pansumanlara aksatılmadan gidilmeli, sinüziti tetikleyici sebeplerden uzak durulmalıdır.

Doktorunuzun uygun gördüğü ilaçlarla sinüzit tedavisi etkili olmazsa ve kronikleşen bir rahatsızlık mevcutsa sinüs cerrahisi tavsiye edilebilir.

Sinüzit tedavisi için yapılan cerrahi operasyondan sonra iyileşme süresi nedir?

Basit endoskopik cerrahi prosedürü lokal ya da genel anestezi altında yapılır.

Hasta normal aktivitelerine 4 gün içerisinde döner. Sinüzitin tamamen iyileşmesi ise 4 hafta kadar sürer.

Sinüs cerrahisinin başarı oranı nedir?

Sinüzit tedavisi için yapılan operasyon sinüslerin doğal yoldan açılmasına olanak sağlar. Kulak burun boğaz uzmanları ve baş boyun cerrahları endoskopik ameliyatı sinüslerin normal fonksiyonuna dönmesinde oldukça başarılı bulmaktadır. Bu prosedür tıkanıklığın açılarak normal mukus akışının olmasını sağlar.

Sinüzit için fiziki muayene nasıl yapılır?

Kliniğimizdeki uzman doktorlar tarafından öncelikle tam bir kulak, burun, boğaz muayenesi yapılmaktadır. Fiziki muayene sırasında doktor elmacık kemiğinizde ve çevresinde şişlik veya kızarıklık olup olmadığına bakar.

Yüzdeki şişme ve kızarıklık sabahları daha kötüdür; gün içinde dikey duruşa bağlı olarak azalma gösterir. Doktor, sinüsleriniz üzerine bastırarak hassasiyetinizi kontrol eder.

Ayrıca doktor, iltihaplı paranazal sinüs tanımlamanıza yardımcı olması için dişlerinizi de kontrol eder.

Uzman doktor nasıl bir tedavi süreci önerir?

Tıkanıklığı azaltmak için, hekim burun spreyleri, burun damlaları ya da oral dekonjestanlar reçete edebilir. Antibiyotikler (antibiyotikler viral enfeksiyonlara karşı etkili değildir) sinüslerde bulunan herhangi bir bakteriyal enfeksiyon için reçete edilir. Antihistaminikler alerji tedavisi için tavsiye edilebilir.

Sinüzit Tanısı Nasıl Konur?

Sinüzit tanısı için hasta öncelikle fiziki muayeneden geçirilir. Hemen akabinde kliniğimizde diğer tanısal testler yapılır. Laboratuvar incelemeleri (mukus kültürü), nazal endoskopi, röntgen, alerji testleri, sinüslerin bilgisayarlı tomografisi sinüzit tanısı için yapılan testlerdendir.

Nazal Endoskopi sinüzit için önemli bir tanı aracıdır.

Sinüzit Ağrısını Neler Hafifletir?

Sinüzit ağrısını hafifletmek için evde çeşitli önlemler alınabilir. Örneğin sıcak ve nemli hava sinüs tıkanıklığını ve ağrısını hafifletmekte yardımcıdır.

Sıcak banyo, buharlı duş, sıcak su ile dolu bir kap yardımıyla nemli hava soluyarak ya da sıcak kompres yaparak sinüzit ağrısını hafifletebilirsiniz. Bunun için günde birkaç sefer, 5 dk ile 10 dk boyunca yüzünüze sıcak nemli bir havlu koyun. Tuzlu burun damlaları ve spreyleri tıkanıklığı gidermede yardımcı olabilmektedir. Bununla beraber bol sıvı tüketilmesi de genel olarak sinüzit ağrısının giderilmesinde faydalıdır.

Sinüzit için reçetesiz satılan hap ve spreyler ne kadar etkilidir?

Reçetesiz ilaç ve spreylerin kullanılması sinüzit ağrısı gibi semptomların giderilmesine yardımcı olabilir. Bununla beraber dekonjestan burun spreylerinin önerilenden daha uzun süreli kullanılması belirtileri kötüleştirebilir, yani bu tür ilaçların uzun süre kullanımı sinüzit baş ağrısını artırabilir. Tuzlu burun spreyleri veya damlaları uzun süreli kullanımda güvenlidir.

Sinüzit tedavisi esnasında yaşam tarzında herhangi bir değişiklik yapılması gerekli midir?

Sigara içmek her koşulda zararlıdır. Ancak sigara kullanan birinin sinüzit tedavisi sırasında sigara içmemesi gereklidir. Özel bir diyete gerek yoktur. Fakat bol sıvı tüketilmesi mukus sıvısının yoğunluğunun azalmasına yardımcı olacaktır.

Enfeksiyon kapmış olan sinüsler tedavi edilmezse ne olur?

Sinüzit sürekli ağrı ve rahatsızlığa neden olur. Öyle ki bu rahatsızlıklar günlük yaşamı olumsuz etkiler, iş gücünü düşürür. Sinüzit tedavi edilmediği durumlarda ender olarak menenjit, beyin apsesi, kemik veya kemik iliğinde enfeksiyona neden olabilir.

Sinüs ağrısı çeken kişiler nerede tedavi olmalıdır?

Eğer şiddetli sinüs ağrısı çekiyorsanız, bir kulak burun boğaz uzmanına ya da baş boyun cerrahına başvurmalısınız. Uzman doktorlar ilaç ya da cerrahi müdahale ile tedavinizi gerçekleştirecektir.

Nazal Endoskopi

Nazal endoskopi ile burun ve sinüste inceleme yapılır. Lokal anestezi uygulandığı için herhangi bir rahatsızlık yaşanmaz.

Endoskop; bir kanal veya içi boş organın iç incelenmesi için yapılmış özel fiber optik bir alettir. Endoskop ile burun ve sinüs tahliye alanlarında görsel inceleme yapılması da hekim tercihine bağlı olarak sinüs tanısında etkili bir yöntemdir.

Nazal Endoskopi Neden Yapılır?

Nazal endoskopi uzman hekimlere sinüs tahliye yollarının tüm alanlarının güvenilir, görsel görünümünü sunmaktadır. Bu görüntüleme için öncelikle hastanın burun boşluklarına anestezi uygulanır. Bu sayede işlem sırasında hastalar hiçbir sıkıntı yaşamaz.

Sonrasında sert veya esnek endoskop görüntülemek istenen alana yerleştirilir. Endoskopi sayesinde tıkanıkların yanı sıra rutin muayene sırasında belirlenemeyen gizli nazal polipler ve tekrarlayan sinüzite neden olabilecek yapısal anormallikler de tespit edilebilir.

İçeriğe Ait Fotoğraf ve Videolar

İlgili İçerikler