REFLÜ


Besinler yemek borusu yoluyla mideye gelir. Reflü; çeşitli sebeplerden dolayı mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıdır. Toplumda oldukça yaygın görülen bir durumdur. Mide içeriği mide salgısı nedeniyle belirgin derecede asittir. Bazen onikiparmak bağırsağından mideye doğru safra geri akımı olur ve mideden yukarı çıkan içerik hem asit hem de safra içerir. Reflü hastalığında asitli ve/veya safralı mide içeriğinin yemek borusuna gelmesi ve uzun süre temas etmesiyle yemek borusu kendini asitten ve/veya safralı mide içeriğinden koruyamaz hale gelir.

Reflünün iki türü bulunmaktadır; GÖR (Gastroözefageal Reflü-Mide Reflüsü) ve LFR (Larengofarengeal Reflü – Boğaz Reflüsü)

GÖR’de (Gastroözefageal Reflü), mide asit içeriğinin yemek borusuna kaçar. LFR’de ise (Larengofarengeal Reflü) asit içeriği yutağa ve oradan da gırtlağa, ses tellerinin arkasına kadar gelir.

Genel olarak yemeklerden 30 dakika sonra göğüsten yukarıya doğru yayılan yanma başlar ve bu durum egzersiz ya da öne eğilmekle artar. Yanma mide, boğaz veya boyunda hissedilebilir. Bazen omuzlarda, sırtta hatta kolda hissedebilir.

GÖR’de hem tipik hem de atipik belirtiler bulunur.

LFR’de ise çoğunlukla atipik semptomlar belirgindir hatta tipik belirtiler hiç olmayabilir.

 

Tipik belirtiler;

Göğüste göğüs kemiği arkasında yanma

Ağıza acı ekşi sıvı gelmesi

Geğirme, şişkinlik

Ağıza gıda artıkları gelmesi

Yutma güçlüğü, yutakta takılma duygusu

 

Atipik belirtiler;

Ses kısıklığı

Öksürükte gıcık tutması

Ağız kokusu

Çarpıntı,

Nefes darlığı, nefes yetmezliği hissi

Astım

Diş çürüğü

Hıçkırık

Kronik farenjit

Kronik sinüzit

Sağlıklı kişilerde de özellikle yemek sonrası ortaya çıkan fizyolojik reflü olabilmektedir, bu reflü normal kabul edilir. Ancak yukarıdaki belirtilerin varlığında fizyolojik sınırlar aşılmış ve zarar verici etkiler başlamış demektir.

Reflü yaşam kalitesini düşüren bir hastalıktır. Larenjit, farenjit, bronşit, astım, özofajit, Barrett hastalığı (yemek borusu kanserine yol açabilir), akciğere mide sıvısı kaçmasına bağlı olarak zatürre, sindirim kanalı kanamaları ve çocuklarda büyüme-gelişme geriliğine yol açabilir.

Reflünün Tedavisi:

Tedavinin amacı semptomların giderilmesi ve komplikasyonların önlenmesidir. Medikal tedaviye ek olarak hastanın yaşam biçimini düzenlemesi önemlidir. Yatağının baş tarafının yükseltmek veya yüksek yastıkla yatmak, alkol ve sigara kullanmamak, kafeinden kaçınmak, biberli-baharatlı, yağlı ve kızarmış yiyecekler, domates ve çikolata yememek, karın bölgesini sıkan kıyafetler, korse, kuşak, dar pantolon ve kemer kullanılmamak gerekmektedir. Yemekten hemen sonra yatılmamalı en az 2 saat beklenmelidir.

Haşlama tavuk göğsü, fırında ya da haşlanmış patates, elma, muz, beyaz peynir, yağsız krem peynir, yulaf, yumurta, beyaz ya da esmer pirinç, balık, kepek, ekmek, brokoli, lahana, fasulye, havuç, yağsız kıyma tüketilebilir.

İlaç tedavisi genellikle yanıt verir ve durum düzelir ancak hastaların %30’u ömür boyu ilaç içmek zorunda kalır. Sürekli ilaç içmesi gereken, ilacı kestiğinde semptomları tekrarlayan, ilacın işe yaramadığı ya da yemek borusunda ileri derecede tahribat olan durumlarda, kalıcı tedavi sağlayan laparoskopik reflü cerrahisi tek alternatif olarak kabul edilir. Başarı oranı %90’dır.





Uzmana Sor

Adınız & Soyadınız: *

E-mail:

Tel: *

Sorunuz: *

Medient © 2017 | Tüm Hakları Saklıdır.