Ses Estetiği

Ses Estetiği Nedir?

İnsanlar çeşitli nedenlerden dolayı ses değişimine ihtiyaç duyabilmektedir. Örneğin, terfi almış bir erkeğin daha kalın ve otoriter sese sahip olma isteği veya cinsiyet değiştirmiş bireyin sesinin yeni cinsiyetine uygun olması gibi. Bunlar ve benzeri sebeplerle yapılan tıbbi müdahalelere ses estetiği operasyonu denilmektedir.

Ses Estetiği Nasıl Yapılır?

Ses estetiği yeni bir kavram olup, son 10 yılda gelişen cerrahi teknikler ve tıbbi teknolojiler ile daha yaygın ve daha kolay bir şekilde uygulanabilmektedir. Seste estetik terimi ütopik bir isimlendirme gibi algılanabilir, ancak var olan cerrahi tekniklerle günümüzde normal sesler değiştirilebilmekte, hedefe uygun veya yakın ses estetiği bu teknik veya bu tekniklerin kombinasyonları ile elde edilebilmektedir.

Ses İnceltme

Ses inceltme ameliyatı, yapısal olarak kalın sesli ya da sigara gibi etmenlerle sesleri kalınlaşmış kadınlarda ya da cinsiyet değişimi sonrasında sesi inceltmek için yapılır.

Ses İnceltme Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Ses inceltme ameliyatı genellikle lokal anestezi ile boyun orta kısmından girilerek veya ağız içinden yapılmaktadır.

Ses inceltme ameliyatında en yaygın teknik tip 4 tiroplasti işlemidir. Gırtlaktaki 2 büyük kıkırdak birbirine yaklaştırılır ve ses telleri uzatılarak ses inceltilir. İşlem sırasında hem doktor hem hasta hastanın sesini duyar ve sesin istenilen yeterlilikte inceldiğine birlikte karar verilir.

Ayrıca günümüzde giderek yaygınlaşan Wendler tiroplasti ve Lazer inceltme (LAVA) adlı iki teknik daha bulunmaktadır. Wendler tiroplastide ses tellerinin ön 1/3 lük kısımları birbirlerine dikilerek ses tellerinin kısaltılırken, LAVA’da lazerle ses telinin kütlesi azaltılır ve sesin inceltilmesi sağlanır.

Ses inceltme ameliyatı sonrasında hastanede kalınmaz ve ağrılı bir ameliyat değildir. Tiroplastiden sonra ses bir hafta istirahat ettirilir. Bu dönemde ses terapisinden de fayda görülür.

Ses Kalınlaştırma

Ses kalınlaştırma ameliyatı yapısal olarak ince sesli, mutasyonel falsettolu, doğuştan ses telinde çökme (sulcus vocalis) olan veya cinsiyet değişimi sonrasında seslerini kalınlaştırmak isteyen hastalara yapılır.

Ses Kalınlaştırma Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Ses kalınlaştırma ameliyatında farklı teknikler olmakla birlikte en yaygın olanı Tip 3 tiroplasti tekniğidir. Ameliyat ağız içinden ve boyundan yapılabilmekte olup, genellikle lokal anestezi altında uygulanır. Tirod kıkırdak küçültülerek ses telleri gevşetilir ve ses kalınlaştırılır. Hasta uyanık olduğundan ses kalınlığı hastanın isteği doğrultusunda ayarlanır.

Günümüzde yaygınlaşmakta olan iki diğer teknik; Relaksasyon tiroplasti ve Baklava tiroplastidir. Lokal anestezi altında ve benzer bir kesi ile yapılırlar.

Ses kalınlaştırma ameliyatı sonrasında hastanede kalınmaz ve ağrılı bir ameliyat değildir. Ameliyat sonrası bir hafta ses istirahat ettirilir.

Ses Hijyeni

Sesimizi her türlü olumsuz etkenden korumaya “Ses Hijyeni” denir. Ses hijyeni özellikle sesini profesyonel olarak kullanan kişiler için önem arz etmektedir.

Ses Hijyeni Nasıl Sağlanır?

Ses hijyenini sağlamak için şunları yapmalısınız:

  • Yüksek sesle konuşmayın, bağırmayın ve çığlık atmayın.
  • Boğaz temizlemek için öksürmek yerine burnunuzu çekerek yutkunun veya su için.
  • Uzun süreli telefon görüşmeleri yapmayın.
  • Gün içinde saat başı 5 dakika konuşma molası vererek sesinizi dinlendirin.
  • Sık ve şiddetli boğaz temizliği yapmaktan ve öksürmekten kaçının.
  • Gürültülü, tozlu ve dumanlı yerlerde konuşmamaya dikkat edin.
  • Yeterli süre uyuyun, uykusuzluk ve aşırı stresten uzak durmaya çalışın.
  • Bulunduğunuz ortamın havasının mümkün olduğunca nemli olmasını sağlayın.
  • Günde en az 8 bardak su içmeye çalışın.
  • Sigara içmek ses hijyenini en olumsuz etkileyen faktörlerdendir.
  • Reflüyü önlemek için tok karına yatmayın. Yatağınızın baş kısmını yükselterek (çift yastık) yatmaya çalışın.
  • Aşırı yağlı yiyeceklerden kaçının.
  • Zorunlu olmadıkça aspirin ve kan sulandırıcı ilaç kullanmayın.
  • Zorunlu olmadıkça ruhsal durumunuz üzerine etkili ilaçları (anti depresan) kullanmayın, bu ilaçlar sesinizin kontrolünü etkiler ve ses tellerinde kurumaya neden olabilir.
  • Nezle ve grip durumunda kullanılan antihistaminik ve psödoefedrin içerikli ilaçlar ses tellerinizde kurumaya neden olabilir.
  • Zorunlu olmadıkça, idrarsökücü ilaç kullanmayın. Bu ilaçlar da ses tellerinde kurumaya neden olabilmekteler.
  • Hormon etkili ilaçlar (örn: doğum kontrol hapları) ses değişikliği yapabilmekteler.

Burun tıkanıklığı yapan hastalıkların (burun alerjisi, septum deviasyonu, sinuzit, geniz eti ve burun polipleri) sesiniz üzerinde olumsuz etkileri olabileceğinden bu hastalıkların tedavi olması gerekmektedir

İlgili İçerikler